-
11 ноември 2011 20:44
- 2275
- 0
Лютеницата, произведена по стандарт, няма да съдържа тикви и консерванти, но за сметка на това техническите изисквания позволяват влагането на царевично или картофено нишесте.
Това стана ясно, след като експерти от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и агенцията по храните представиха новите изисквания за производство. Първите бурканчета с вкусната манджа, направена по новите правила, ще бъдат пуснати в магазините в началото на 2012 година, обявиха производителите.
Досега имаше практика пиперковото пюре да се заменя с намачкана тиква, защото тя е по-евтина. След няколкомесечна работа експертите и производителите на тази традиционна българска храна определиха стандарт, според който продуктът се доближава максимално до вкуса на домашно произведената лютеница. Изискванията на браншовия стандарт посочват ясно, че в готовата храна може да има само печени пиперки или пюре, домати за преработка, патладжани, моркови, олио, картофи и нишесте. Манджата може да се овкусява със захар, сол, лук, чесън, целина, магданоз и други натурални подправки. Към всичко това стандартът разрешава да се добавят лимонена киселина или оцет и вода.
Има дадени ясни определения за два вида лютеница – фино смляна, където се виждат частици от подправките, докато при едросмляната трябва да са видими и парченца от вложените зеленчуци. Стандартът разрешава да се употребява и вносен зарзават уточни за „Монитор” председателят на съюза на преработвателите Костадин Ламбрев. Всеки производител, който иска да прави лютеница по стандарт, трябва да се регистрира в Агенцията по безопасност на храните, която ще прави контрола върху това производство, уточни още той. До 10 000 лв. е санкцията при нарушение на стандарта, макар той да е доброволен, предвижда Законът за храните. Одобрените консервни комбинати ще могат да използват специално лого върху етикетите си. Първите буркани със стандартизирания продукт ще се появят на пазара в началото на следващата година, уточниха още от съюза. Около 8 фирми, които са сред водещите производители у нас, вече са изявили желание да правят лютеница по строгите правила на отрасловата организация.
Освен у нас лютеницата намира много добър прием и в Европейския съюз, където е най-големият пазар за български консерви. Изнасяме също така за САЩ, Канада и Русия, уточни Ламбрев. Лютеницата е традиционен български продукт, който се прави в българските домакинства повече от 150 години. В момента българското производството е около 300 000 опаковки по 290 грама.
Последвайте канала на
Свързани новини
Съседи чупят рекорд на Гинес с лютеница в "Етажна собственост"
26 октомври 201118:26
Висши прокурори подгониха лютеницата-менте
02 юни 201110:58
Стандарт и за лютеницата
10 май 201113:12
На есен ще ядем вече лютеница по стандарт
10 май 201112:42
Българи в ЕС въртят бизнес "на черно" с лютеница и ракия
10 октомври 201311:24
Забранена лютеница - още на пазара
05 юни 201306:24
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Нейнски очаква положителен отговор за Шенген по суша днес, но свободното преминаване може да се забави
22 ноември 202407:49
Ще се откаже ли Виена от ветото си за Шенген?
22 ноември 202408:27
Борислав Цеков: Радев ще катастрофира тежко
22 ноември 202408:31
Харизанов: Радев започва да задава темпа на събитията, може да работи в различни сценарии
22 ноември 202408:46
Първан Симеонов: Христо Иванов никога не е затварял вратата към Борисов
22 ноември 202408:22
Проф. Огнян Герджиков: Промените в Конституцията - аматьорщина
22 ноември 202407:45
Костадинов: Кирил Петков ми звъня 2022 година, за да ги подкрепим
22 ноември 202407:53
Красимир Георгиев: България има нужда от нов Закон за движение по пътищата
22 ноември 202408:24
Екшън с преследване и арести: Задържаха контрабандни цигари за 2 милиона лева в Пловдивско
22 ноември 202408:10