Условията на труд на българските работници се подобряват, отчетоха от ГИТ

  • 26 ноември 2015 14:33

  • 1874
  • 4
Условията на труд на българските работници се подобряват, отчетоха от ГИТ
©

Условията на труд на българските работници постепенно се подобряват. Това заяви в Девня директорът на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" /ГИТ/ Румяна Михайлова, цитирана от БТА.

Според нея работодателите вече спазват основните изисквания на законодателството. Над 90 на сто от фирмите изпълняват закона за безопасни условия на труд, посочи Михайлова.

Тя уточни, че най-рискови сектори остават строителството и добивната промишленост, но това е нормално заради спецификата на дейността. Строителният бранш обаче води и по наемане на работници без трудови договори, като това нарушение се среща често и в търговията, посочи още Михайлова.

Като цяло големите фирми в различните сектори спазват стандартите за безопасни условия на труд, допълни лидерът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му проблеми имат по-малките фирми, които не разполагат с достатъчно ресурс, за да направят нужните инвестиции.

Димитров допълни, че в рамките на Европейския социален диалог е постигнато рамково споразумение да се обърне по-сериозно внимание върху борбата със стреса и насилието на работното място. Лидерът на КНСБ посочи, че синдикатът вече е направил предложение до Министерството на труда и социалната политика през 2016 г. това да стане водеща тема и в България.

Директорът на ГИТ и лидерът на КНСБ днес бяха в Девня, за да подпишат меморандум за сътрудничество по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с ръководството на "Солвей Соди" АД. Документа подкрепиха още президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Меморандумът бе приет в рамките на Деня на безопасността, проведен в предприятието. Изпълнителният директор на фирмата Спирос Номикос посочи, че безопасността е неразделна част от културата на цялата група "Солвей", а към изпълнението на различните инициативи са привлечени всички дъщерни фирми на дружеството в Девня.

Последвайте канала на

1874 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
M=M

2016.06.20 | 13:53

4
ПЬЛНИ ГЛУПОСТИ-СЛЕСТЕ ПРИ НАРОДА И ЗАПОЧНЕТЕ ПРОВЕРКИ НА РАБОТНИТЕ МЕСТА ЗА ДА СЕ УВЕРИТЕ ПРИ КАКВИ УСЛОВИА РАБОТЯТ ХОРАТА

2016.06.20 | 13:53

3
Вие сами вярвате ли в глупостите, които говорите? Те не само че никакви човешки условия на труд не ти предоставят, не само договори вече не дават, но дори имената не им знаеш (представят се като Пешо, Гошо, Ваньо и тн без фамилия), камо ли името на фирмата, за която си седнал да работиш. Заплати не плащат. Научили са се да викат "ела ми поработи без залащане, една-две седмици (дори на едно място искаха един цял месец!) да те видя дали ще се справиш" и после те гонят, за да им работи така "пробно" без пари следващия балък. Ако не вярвате отворете, който искате вестник с обяви или сайт за такива, и ги вижте робовладеците, които пускат една и съща обява вече 2-3 години. Как мислите, колко отчаяни от безработицата хора са завлекли?

2016.06.20 | 13:53

2
Подобряват се, ма някой друг път, в друга държава. Напоследък почна якия рев, че хората бягали да работят в чужбина. Това според вас е, щото в България всичко е розово нали?
nqmamilost

2015.12.15 | 02:25

1
Vie znaete li kakvi zverstva stavat nad rabotnicite. KAk ni typchat i ni gazqt. Rabotil sym v angliq holandiq germaniq i se otnasqha s men kato s chovek. A v bylgariq ni typchat gazqt ni unijavat ni, karat ni da se palzim za 390 leva.... Daje imashe sluchai sobstvenika na edna fabrika prebi slujitel zashtoto nemojeshe da povdigne 100 kilogramov chuval...... Molqvi ne pishete glupavi statiii da zalygvate oniq v ES !!!!!

Добави коментар

Водещи новини