Ще плащаме сметките за ток на вноски

  • 05 ноември 2011 07:11

  • 1915
  • 0
Ще плащаме сметките за ток на вноски
© Интернет

Възможностите за плащане на тока на месечни вноски ще трябва да разпишат в общите си условия енергодружествата.

Това става ясно от промените на чл. 98 а на Закона за енергетиката, който урежда какво трябва да съдържат общите условия на ЕРП-тата. Според новия текст занапред в общите условия на енергото ще трябва да се уреждат „редът и сроковете за заплащане на консумираната енергия, както и възможностите за плащане на месечни вноски”.

Този текст е доста любопитен, тъй като и сега всеки плаща тока си ежемесечно – по данни от фактурата. Записът „месечни вноски” вероятно означава, че сметките може да се формират на друг принцип, а не на база данните на електромера, обясниха експерти.

Наред с това в същите общи условия енергодружествата трябва да разпишат и реда за уведомяване на клиентите си, когато им коригират сметките заради неправилно или неточно измерена енергия. Отделно от това с промените в енергийния закон се създава специален раздел за защита на крайните клиенти на ток, парно и газ.

Според него занапред енергото, а и топлофикациите ще трябва надлежно да дават данни на клиентите си и за реално потребените от тях количества, като срещу това не могат да искат нито лев. Енергийните предприятия се задължават и да предоставят на своите клиенти информация за начините на плащане, цените за спиране и повторно пускане на тока, както и тарифите за всички останали услуги.

Освен това те трябва да информират клиентите си как могат да сменят доставчика си на ток, както и че за това не дължат нито лев.По ясен начин трябва да се дава и информацията за дела на всеки енергиен източник в общата доставена енергия.

В тази връзка изпреварващо ДКЕВР прие промяна в наредбата за регулиране на цените, според която във фактурите за тока освен цената на зелената и кафявата енергия, вече ще фигурира и ред за тази от дългосрочните договори с тецовете „Марица изток“ 1 и 3.  Новите текстове в закона задължават енергото и топлофикациите да предоставят цялата тази информация във фактурите или заедно с тях.

Последвайте канала на

1915 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини