Край на монопола на ЕРП - тата. Избираме доставчик от ЕС

  • 04 ноември 2011 07:28

  • 1727
  • 1
Край на монопола на ЕРП - тата. Избираме доставчик от ЕС
©

Всеки потребител на електрическа енергия и на природен газ ще може да си избира доставчик от Европейския съюз. Няма да има значение дали територията, на която се намира потребителят, се обслужва от друга компания.

Това гласи една от промените в проекта на Закон за енергетиката, който беше обявен за обществено обсъждане от Министерството на икономиката. Запазва се понятието “защитен потребител”, като в групата ще продължат да влизат всички физически и юридически лица с персонал под 50 души и оборот по-нисък от 19,5 млн. лв. Срещу това определение досега се обявяваха от електроразпределителните компании Е.ОН, ЧЕЗ и ЕВН, които не могат да следят персонала и оборота на фирмите. Министерството на труда ще подготви наредба за уязвими потребители, които да бъдат защитени.

Въвежда се и понятието “доставчик от последна инстанция”, който ще осигурява ток на клиенти, които купуват на цени, които не са регулирани от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според проекта операторите на преносни мрежи ще бъдат отделени в самостоятелни дружества с двустепенна система на управление. Става въпрос за Електроенергийния системен оператор и “Булгартрансгаз”. Дружествата ще са собственици и на мрежите. Досега само газовата компания притежаваше тръбите, а електропроводите бяха част от НЕК.

Енергийният регулатор се освобождава от отговорност за причинени вреди по време на изпълнението на възложените им дейности, освен ако не става въпрос за престъпление от общ характер.

Последвайте канала на

Novini.bg
1727 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.11.07 | 18:41

1
Звучи чудесно, но дали на практика ще се случи някога ? Не вявам да прецакат ЕРП-тата, от които папкат яко вече три правителства !

Добави коментар

Водещи новини