Пускат малките предриятия на свободния пазар на електроенергия

  • 25 октомври 2011 12:07

  • 1678
  • 0
Пускат малките предриятия на свободния пазар на електроенергия
© Булфото

Групата на защитените потребители, т.е. на регулираната част на пазара на електроенергия, включва не само битови потребители и обществено-административни учреждения, но и малкия бизнес, каза пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Във връзка с необходимостта от либерализиране на пазара, ние ще предложим да се ограничи тази група до битовите потребители и обществено-административните учреждения, за да може останалата част от индустрията, макар и не особено голяма, да започне да излиза на свободния пазар, допълни той.

По думите му, всички, дори и битовите потребители в много страни, вече са излезли на свободния пазар. Тази крачка трябва да бъде направена. Рискът от това – малките индустриални предприятия да се лишат от електроснабдяване, може да бъде решен със създаването на дружество, което ще бъде снабдител от крайна инстанция и което ще осигурява електроенергията за всички, които не са си избрали доставчик на свободния пазар. Това наше виждане е изцяло във връзка с продължаване процеса на разширяване на свободния пазар, обясни председателят на ДКЕВР.

Тези законодателни промени сега се обсъждат.

Опасявам се от това, че някои от малките предприятия не са готови за излизане на свободния пазар, но не се опасявам че това ще доведе до по-високи цени, тъй като свободният пазар има и в момента цени, твърд близки до регулирания пазар, смята Семерджиев.

На първо време тази функция на снабдител трябва да поеме НЕК.

Индустрията трябва да се научи да работи на свободния пазар. Едно индустриално предприятие трябва да си търси доставчик на енергията, каза още председателят на ДКЕВР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1678 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини