Семерджиев: Без дерогация, токът ще скочи с около 25%

  • 01 ноември 2011 12:33

  • 1068
  • 0
Семерджиев: Без дерогация, токът ще скочи с около 25%
© Булфото

За да има постепенно поскъпване на тока от догодина, страната ни трябва да поиска дерогация.

Това каза пред журналисти председателят на Държавната комисия да енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев .

Така централите ще купуват по-малък процент вредни емисии, ако правят инвестиции и ръстът на цената на електроенергията ще се отложи постепенно през годините.

Според КНСБ ни очаква повишение на тока от 15-20 % заради задължението за покупка на вредни емисии.

Министерство на икономиката, енергетиката и туризма изчисли преди време, че цената на електричеството през 2013-а година без дерогация трябва да се повиши с около 25 %, с дерогацията ограничаваме това повишение до 11 %. Данните са при цена на тон емисии въглероден двуокис от 15 евро. От 2013-а година всички въглищни централи трябва да купуват всички емисии въглероден двуокис. През 2013-а година централите, които участват в плана, няма да купят 100 % от емисиите, които са им необходими, а само 30 % или дерогацията ще бъде 70 %. През 2020 година обаче ще трябва да купят всички емисии. Освобождаването на централите от задължението да купуват определен процент от квотите за емисии въглероден двуокис обаче носи задължение да инвестират тези средства в собствените си компании в подходящи технологии, свързани с опазването на околната среда.

Обобщават се данните от проверките на двете електроразпределителни дружества Е.ОН и ЕVN във връзка с липсата на ток в бедстващите райони преди седмици. Докладът ще бъде готов следващата седмица.

Според Семерджиев, най-вероятно една от причините за продължилото по-дълго отстраняване на авариите е, че не е била създадена достатъчно добра организация. Основните принципи, които двете ЕРП-та са следвали, е да отстранят авариите в населени места с най-много потребители.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1068 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини