Калфин вижда в договореното до момента по ТПТИ повече вреди отколкото ползи

  • 25 юни 2015 11:33

  • 1043
  • 0
Калфин вижда в договореното до момента по ТПТИ повече вреди отколкото ползи
© Булфото

Според вицепремиера Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска във варианта, в който до момента е договорено Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции /ТПТИ/, не би трябвало да бъде подкрепено.

Калфин коментира това пред журналисти и допълни, че личното му мнение е, че във вида до момента вижда повече вреди, отколкото ползи. Той смята, че правителството трябва да поръча и да направи оценка на въздействието на споразумението и вече се е обърнал с такава молба към премиера. По думите му проблем е процедурата за уреждане на споровете и възможностите за одържавяване на публични услуги.

Калфин каза, че задължително трябва да се договори еднакво спазване на стандартите и за труд, и за екология. Според него се говори за ползите от споразумението средно за ЕС, а България има своя икономика и интереси и те трябва да бъдат отчетени в националната ни позиция по споразумението.

В отговор на въпрос какви са евентуалните ползи от споразумението, министърът коментира, че отварянето на пазарите дава повече възможности за икономиката, но е важно дали те ще бъдат за конкурентоспособната ни икономика, предаде БТА. Той направи паралел с участието ни на европейските пазари - много износ с ниска добавена стойност.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1043 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини