Не можем заради бълхата да изгорим юргана, обяви управителят на БНБ в оставка

  • 23 юни 2015 18:55

  • 1884
  • 4
Не можем заради бълхата да изгорим юргана, обяви управителят на БНБ в оставка
© Булфото

Няма мотиви извън писмото, писмото е добре обмислено, то не е в резултат на някакъв натиск. Това, което казах през последната година, го изпълних. В момента, в който политиците излъчат мой наследник, да подам оставка.

Това коментира в предаването „Още от деня“ по БНТ управителят на БНБ в оставка Иван Искров.

Припомняме, по-рано днес, в писмо до Народното събрание, Искров депозира оставката си, като призова в максимално кратък, но законен срок да бъде назначен негов достоен наследник.

Очаквано той бе помолен да коментира темата „КТБ“.

Моделът КТБ възникна през много години и едва ли Иван Искров и неговите хора са допринесли за това, категоричен бе гуверньорът на БНБ в оставка.

В крайна сметка всички като че ли съсредоточиха вниманието си върху контролните органи. Нито „Банков надзор“, нито одитори, нито органи за сигурност управляват банките. Разбира се е възможно да има пропуски. Нека да приключи разследването, тогава ще стане ясно има ли виновни от „Банков надзор“. Аз не бих коментирал, който и да е от колегите в „Банков надзор“, подчерта Искров.

Не можем заради бълхата да изгорим юргана. Нека заради някой индивидуални пропуски да не генерализираме, призова той и допълни: „Не бих искал да коментирам който и да е колега, особено в такъв деликатен момент“.

Иван Искров показа проекта, който на 14 юли миналата година трябваше политическите сили да подкрепят и тогавашният финансов министър Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас да отвори банката на 21 юли.
„Освен че не се получи тази подкрепа, искам да кажа, че абсолютно неправилно е според мен да се прехвърля вината върху г-н Чобанов“, категоричен бе Искров.

„Това, което искахме на 17, беше наистина да кажем на публиката, че банковият сектор функционира. Но някак си в БНР бе изчетен един анонимен сигнал как Искров бил ограничил достъпа до обществена информация“, възмути се отиващия си шеф на Народната банка.

Ние направихме всичко възможно банката да заработим, увери Искров.

Никога при президента не е обсъждана банкова ваканция. На техническо ниво познатите решения са обсъждани в различни варианти, отговори той на въпрос.

Искров бе попитан и за клипчето, плъзнало в интернет, от пиянски запой с бившия шеф на КТБ Цветан Василев.
„Банкерите също имат социален живот, но по никакъв начин това не е влияело на моята работа. С г-н Василев никога не сме били в особени приятелски взаимоотношения. Аз имам много познати в банковите среди, мои състуденти“, отговори на провокацията той.

Никога не съм бил ничия марионетка. Свършил съм си работата по единствения законен начин с цел да преструктурираме банката и да я отворим. За жалост, не получихме политическа подкрепа, завърши словото си Искров, който увери, че от тук нататък със сигурност няма да се занимава с политика.

Последвайте канала на

1884 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.06.27 | 10:57

4
ОЛИГАРХЪТ П Р О П У Т К И Е В В ЗАТВОРА!
d

2015.06.27 | 10:57

3
Заради бълха се гори юргана и още как. Не знаеш колко още са се навъдили покрай нея. Току виж е пламнала цялата къща.

2015.06.24 | 13:45

2
заради гербавите бълхи
ГЕРБ

2015.06.24 | 13:44

1
АКО СМЕ ДОСТАТЪЧНО ПРОСТИ МОЖЕМ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини