Правителството се смили над Христо Ковачки

  • 21 октомври 2011 07:00

  • 2631
  • 1
Правителството се смили над Христо Ковачки
©

Тецовете "Бобов дол", "Марица 3" и "Брикел" ще продължат да работят, въпреки че не отговарят на евростандартите за екология и България е заплашена от наказателна процедура от ЕК и тежки санкции.

Централите вече се водят собственост на офшорки, регистрирани основно на Сейшелските острови, но ръководствата им не са променени и така те продължават да бъдат свързвани със скандалния бизнесмен Христо Ковачки. Тецовете в Бобов дол и Димитровград вече са поискали нови разрешителни, а "Брикел" в Гълъбово дори е получила заветния документ, съобщиха от Министерството на екологията, пише в. "Сега".

В новите книжа ведомството записва формално изискване централите да инвестират в инсталации, които задържат сярата и намаляват изхвърлянето на въглероден диоксид, азотни окиси и прах. Но е твърде съмнително, че предприятията разполагат с необходимите средства. Ковачки получи три години условна присъда за укрити данъци за 16.7 млн. лв., а наскоро от НАП съобщиха, че допълнително са открили данъчни нарушения за около 100 млн. лв. Въпреки това екоминистерството е готово да разреши на замърсителите да продължат да работят срещу поредни обещания за бъдещи екоинвестиции. Водещ за управляващите е популисткият аргумент за запазване на работните места на стотиците заети в трите предприятия. Освен това икономическото министерство, ДКЕВР и НЕК се опитват да докажат, че без тези мощности не може да се покрие потреблението в страната, а може да се стигне и до поскъпване на тока. Този мотив обаче е слаб - България има излишък от електрически мощности, което се доказва от непресекващия износ. Енергията от трите проблемни централи е една от най-скъпите в страната.

Държавата със странна настойчивост прави дори невъзможното не само да удължи работата им, но и да им гарантира печалба. "Брикел" например се възползва от изключенията в европейската директива за големите горивни инсталации, което й позволи да работи 20 000 часа до 2011 г. През миналата година се разбра, че фирмата е изчерпала този лимит и не е инвестирала за намаляване на замърсяванията. Тогава правителството взе специално решение да се позволи на "Брикел" да работи с минимална мощност, "за да се гарантира отоплението на града". През май т.г. екоминистерството прояви характер и спря фабриката заради изчерпан лимит и липса на инвестиции. Но три месеца по-късно дружеството обяви, че е изградило сероочистка, получи ново екоразрешително и отново заработи.

Тецовете "Марица 3" и "Бобов дол" са в подобна ситуация. Първият изчерпа лимита си за работа без екоинвестиции в края на тази година. Втори блок на ТЕЦ "Бобов дол" беше спрян още през 2007 г. Ако не бъдат изградени сероочистващи инсталации, след две години цялата централа трябва да затвори. През цялото това време обаче държавата намираше всякакви "форсмажорни" поводи да разрешава временни пускове дори на спрения блок. Очевидно тази практика ще продължи. В контраст с реверансите към тецовете на Ковачки правителството изобщо не осигури преходен период на такива важни мощности като ТЕЦ "Варна", която играе основна роля за поддържане на енергийната система на страната.

Държавата ежегодно гарантира и пазар за скъпия ток от двата теца, като задължава НЕК да го изкупува. Централите продават на НЕК по цени, определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Регулаторът всяка година спуска и количествата енергия, която електрическата компания задължително трябва да изкупи, за да гарантира потреблението за бита и малкия бизнес "на поносими цени". Става дума за цената на електроенергията за защитените потребители. През юли т.г. тецовете в Бобов дол и Димитровград също получиха такава квота. "Бобов дол" работи на местни въглища и цената му е много висока - 63.10 лв. за МВтч. За сравнение цената на АЕЦ "Козлодуй" е 15.30 лв. за МВтч., а на ТЕЦ "Марица-изток 2" - 38.35 лв. "Марица 3" също има сигурна квота при висока цена за изкупуване - 69.54 лв. за МВтч. Това без съмнение повишава средната цена на електроенергията за населението и малките фирми.

От регулаторната комисия потвърдиха подготвяно удължаване на живота на трите централи. В момента "Марица 3" работи с един блок, "Бобов дол" с два, а "Брикел" - с три от шестте котела. "Притесненията ни са каква ще е цената на тока, който ще има централата в Димитровград, след като изгради сероочистки и модернизира съществуващия блок", обясниха от регулаторната комисия. В момента тя продава по най-високата цена от трите централи. Ако бъдат реализирани планираните от дружеството инвестиции за над 100 млн. лв., това ще увеличи цената за крайните потребители.

От екоминистерството обясниха, че сероочистката на "Брикел" може да бъде въведена в експлоатация само след като се докаже, че тя отговаря на изискванията за големи горивни инсталации. Тя и в момента работи, но това се води "пробен период". Колкото до централите в Бобов дол и Димитровград - въпреки уверението на МОСВ, че процедурата по издаването на разрешителните им е в начален етап и затова е трудно да се каже дали ще получат такива, или ще им бъдат отказани, - те също работят.

Десислава Станева
2631 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
В Козлодуй е още по-зле

2011.12.20 | 02:30

1
http://www.eurochicago.com/2011/10/aets-kozloduy-uvolnenie/

Добави коментар

Водещи новини