Енергийни експерти: До декември цената на тока ще скочи с 18-20%

Поскъпването на тока и топлата вода от 1 юли е неизбежно. Това прогнозираха енергийни експерти в предаването "Лице в лоице" по БТВ.

Председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски посочи, че увеличението има основание, тъй като в енергетиката са се натрупали диспропорции при цените на различните продукти. "Топлоенергията трябва да получи реалната си цена за производство, а електроенергията да възстанови нивата си", каза той.

Енергетиката за политиците е най-ресурсният сектор, от който може да се краде най-много. Свидетели сме, че дълги години министъра на икономиката се занимаваше само с енергетиката. Добре, че сега имаме министър само за енергетика. Това коментира председателят на Единната народна партия Мария КапонМария Капон Мария Капон е родена в град Пловдив. Завършила е висше образование икономика, специалност.

Според енергийният експерт Христо Казанджиев не е необходимо строителството на нови ядрени мощности. Проектите са свързани с огромни разходи без да е ясна възвращаемостта на приходите.

Преди да започне мащабен проект в нормалните страни се прави дългосрочно проучване за ползите от нови мощности. Проблемът у нас е, че дълги години тези прогнози се манипулират, категоричен е Иван Хиновски. Според него секторът има нужда от незабавна мащабна реформа.

Той бе категоричен, че икономическата политика в енергетиката не трябва да се бърка със социалната помощ. Според него, за да се стабилизира секторът, са необходими непопулярни мерки, които обаче плашат политиците. Хиновски коментира още, че България не е готова за пълна либерализация на енергийния си пазар до края на годината, каквито са изискванията на ЕК. "Трябва да се направи прекатегоризация на бедните домакинства. Икономиката подпомага бедните домакинства, в същото време браншът спонсорира богатите потребители, а това е недопустимо".

Капон посочи, че е време да се въведе понятието "енергийно бедни". Необходимо е да се либерализира пазара.

За мен е очевидно, че проблемите на енергетиката се преекспонират в обществото. Енергетиката се демонизира с цел извличане на политически дивиденти. Никой не обръща внимание, че пазарът се либерализира. Големият проблем е свързан с провала на икономическата политика на поредица от правителства. Те са избрали енергетиката като изкупителна жертва, за да оправдаят провалите си, смята експертът. Огромни проблеми, които генерират политическа корупция. В същото време никой не говори, че цените скачат и няма как това да не се случва и с тока. Въпреки това поредица от години сектора се използва, за да обере обществения негативизъм, коментира Казанджиев.

България е в една специфична ситуация с неподготвен модел за либерализация, и сега ще правим енергийна борса. Въпреки това експертът посочи това като положителна стъпка. В момента имаме скъпи и дългосрочни договори, които ще тегнат над борсата, прогнозира Хиновски. Според него цената на производство на ток до декември месец ще скочи с 18-20%.

При такова увеличение най-лесно е държавата да не облага с данък производството, посочи Капон. Голяма част от цената на тока, която плащаме отива в разходи, които не потребяваме, като поддържане на стари мощности. Няма как КЕВР да държи изкуствено цената на тока.

Коментари

 1. 2015.05.09 | 18:52
  Това го позволява да се случва мафия Герб!!! Сега отново те са на власт и изобщо не им пука как българина работещ със средна минимална заплата под 400 лева ще си плати сметките за ток над 100 лева през лятото и над 200 лева през зимата!!! ЗАТОВА ОСТАВКАТА ЗА ГЕРБ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА И ТОЧНО НИЕ БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИМ И ДА СЕ ПОДКРЕПЯМЕ ЗА ДА ГИ ИЗГОНИМ ТЕЗИ НЕЩАСТНИЦИ ДОЛНИ ЗАВИНАГИ ОТ ВЛАСТТА!!!
  1. 2015.06.15 | 21:45
   Не мафията е виновна, а тези дето са гласували за нея! Глупав народ са българите, няма за какво да се лъжем...
 2. 2015.05.14 | 04:28
  Спирайте ненужните централи и си оставете нормална цена.Пазарна икономика, което не е нужно си отива или по-просто казано за да го разберете....потреблението определя предлагането.Стига с тези глупости.....брадчеда направил ветрогенератор дай да му изкараме пари.
 3. 2015.05.14 | 04:27
  25 години се мъчим да направим нещо което хората направиха за миг и това е либерализация на цените, пазарна икономика. хората си освободиха цените преболедуваха и оздравяха за 2-3 години, а ние все задържаме все в подкрепа на бедните които в болшинството си са мързеливи цигани и така нататък. нито една държава не е издържала валутния борд повече от 2-3 години, а ние вече 20 години сме под влиянието на такъв всичко трябва да ни бъде под надзор да ни се намила постоянно на главите все едно сме малки деца. оставете ни да пораснем. винаги растежа се е свързвал с нещо шоково. на времето за момчетата беше казармата, за момичетата да родят едва тогава от деца се превръщаха в мъже и жени
 4. 2015.05.14 | 04:26
  Ако не се надигнем,няма как да се оправим това е Геноцид.
 5. 2015.05.14 | 04:26
  Не знаех,че Мария Капон е енергиен експерт.... Помня,че когато Росатом предложи да построи АЕЦ Белене за своя сметка,без държавата да даде един лев,а централата да се изплаща с десетилетия от продажбата на този ток,Мария Капон заяви,че на Бългапия не и трябват нови мощности,защото няма какво да ги прави....Мина време,появи се Уестингхаус,а Мария Капон заяви,че е щастлива,че България ще строи нови мощности ! Според вас,какво е Мария Капон ??
 6. 2015.05.09 | 18:53
  Значи декември Бойко ще си ходи.
  1. 2015.05.07 | 01:29
   ili Barekov shte se varne
 7. 2015.05.09 | 18:53
  Та, ние сме най-богатите, най-високо платените как няма да повишат тока....
 8. 2015.05.09 | 18:53
  Е ако се вдигне с 20% какъв е смисъл да се произвежда у нас като може да се внася по евтин ток?
 9. 2015.05.09 | 18:53
  След декември пак ще вдигат цената на тока, отново и отново. Не се ли наядоха тези безсрамници?
 10. 2015.05.09 | 18:53
  Колеги наблюдавайте какви гости канят в това предаване на БТВ и техните зависимости от и към. Явно това е медийната политика на телевизията тяхна си работа. Аз лично ползвам дистанционното.
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет