БЕХ все още без официална позиция от Русия за „Южен поток“ (видео)

  • 11 декември 2014 16:35

  • 1359
  • 4
БЕХ все още без официална позиция от Русия за „Южен поток“ (видео)
©

На днешната комисия по енергетика в парламента, по повод „Южен поток“, бяха изслушани заместник-министърът по енергетиката Антон Павлов и председателят на БЕХ Жаклин Коен, предаде репортер на Novini.bg.

Павлов заяви, че към този момент българското правителство не е проемнило своята позиция за проекта, а именно обявява се за реализирането на проекта при спазване на европейските правила.

„По време на срещата на 9 декември на министрите на енергетиката от Унгария, Германия, Австрия, Италия, Словения, Хърватия, Гърция, Румъния и България в Брюксел със зам.-председател на ЕК по енергийния съюз Марош Шефчович. По настояване на България и с подкрепата на Словения, Австрия, Хърватия и Италия беше даден мандат на Шефчович да изясни ситуацията около позицията на Русия за спиране на проекта. Участниците се обединиха около необходимостта за целево финансиране от страна на ЕС на интерконекторните връзки в Югоизточна Европа като гаранция за сигурност в региона. Беше подкрепена идеята за създаване на работна група за изграждане и развитие на трансграничните проекти”, заяви Павлов.

По думите му между България, Румъния и Гърция е подписана декларация, като идеята за вертикален коридор за доставка на газ е обсъдена в Атина от представителите на външните министерства. „Там е съгласувана обща позиция и идея за подобна декларация. Енергийните министри на Гърция, Румъния и България потвърдиха своя ангажимент за насърчаване на сигурни и устойчиви доставки на газ на достъпни и конкурентни цени”, каза Антон Павлов.

По думите на Коен в БЕХ няма официална позиция от руска страна за проекта „Южен поток“.

Последвайте канала на

1359 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.12.12 | 22:32

4
Находищата в Черно море , Шистов газ , туризъм и една американска или японска АЕЦ и до 10 години България няма кой да я достигне на балканите

2014.12.12 | 22:32

3
Абе стига с тези смешни русняци сте ни занимавали , по добре да си търсим нашите находища в Черно море , тогава ще бъдем независими
Стоичко

2014.12.12 | 17:59

2
Сега ще духаме резания х... на Местан,който само ни гледа саира.
SMURT ZA GERB I BOIKYYGLY PEDERASA

2014.12.12 | 17:59

1
A S KURVATA BOIKO LI DA NI ZANIMAVAT

Добави коментар

Водещи новини