В МИЕ гневни от увеличаването на капитала на "Южен поток България"

  • 19 август 2014 11:04

  • 2535
  • 7
В МИЕ гневни от увеличаването на капитала на "Южен поток България"
©

Въпреки предприетите от служебното правителство мерки за замразяване работата по проекта "Южен поток", на 18 август 2014  г. в Търговския регистър е вписано увеличение на капитала на проектната компания "Южен поток България" до 397.6 млн. лв. Това съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката /МИЕ/.

Това действие от страна на ръководството на "Южен поток България" представлява нарушение на протоколно решение на министъра на икономиката и енергетиката Васил ЩоновВасил Щонов Васил Щонов е роден на 25 април 1972 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Английската езикова гимназия от 11 август 2014 г. да се прекратят всички действия по проекта до  привеждането му в съответствие с европейското законодателство, посочват от министерството.

От МИЕ припомнят, че на 7 август 2014 г. министър Васил ЩоновВасил Щонов Васил Щонов е роден на 25 април 1972 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Английската езикова гимназия изпраща писмо до Българския енергиен холдинг с нареждане да се  преустановят всички действия по изграждането на газопровода "Южен Поток". На 8 август 2014 г. министър Щонов се среща с  изпълнителните директори на "Южен поток България" и БЕХ. По време на срещата подчертава необходимостта от прекратяване на  по-нататъшни действия по проекта и набелязва следващи стъпки по привеждане на проекта в съответствие с европейските изисквания.

На 11 август министърът издава протоколно решение за прекратяване по-нататъшни действия по проекта. В същия ден, изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ изпраща нарочно писмо до А.Б. Милер, председател на управителния съвет на ОАО "Газпром", с копие до ръководството на "Южен поток България", с което изрично се разпорежда ръководството на "Южен поток България" да не предприема стъпки към увеличаване на капитала си и да не предприема действия, свързани със започване  изпълнение на договора за инженеринг, реализация и строителство на газопровода. Въпреки това, на 12 август, в 16.23 ч.  ръководството на "Южен поток България" подава заявление за увеличаване на капитала на дружеството, което е вписано в търговския регистър на 18 август, се казва в прессъобщението на МИЕ.

Проектната компания "Южен поток България" е 50 процента собственост на БЕХ и 50 процента собственост на ОАО "Газпром". Съветът на директорите се състои от пет члена и всички решения се взимат единодушно. Компанията се представлява от двама изпълнителни директори заедно. МИЕ вярва, че действията на ръководството на "Южен поток България" не защитават интересите на БЕХ в дружеството и възнамерява да отнесе случая към правоохранителните органи, посочват от министерството.

Според информация на МИЕ увеличаването на капитала само по-себе си не представлява начало на строителството на проекта, а позволява да продължат подготвителните работи по него. Начало на изграждането на "Южен поток" на българска територия ще се  осъществи едва след извършване на авансови плащания към изпълнителите на проекта, което е възможно само след подпис и на двамата изпълнителни директори на "Южен поток България", се казва в прессъобщението на МИЕ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2535 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
fdgdg

2014.08.22 | 20:18

6
Умри Щонов умри платено куче от американците !!!!!! Смърт за цяла северна америка ! Смърт за тая уродлива и мелезна измет !
AJ4A

2014.08.22 | 20:18

7
Хахахаха, колко си жалък!!! Нито САЩ, нито Сев. Америка ще умрат, нооооооооооо ти със сигурност ще умреш в бедност и безправие!!!! А можге би си от тия, дето папкат народните пари и затова треперят да не пресъхне кранчето, от което пият на воля .... ????
Къде е свинята Гл. "прокорор"???????????

2014.08.22 | 09:06

5
Мисля, че търпението на народа се изчерпа. От тук нататък не ги чака нищо хубаво на продажните държавсници, тоя сценарии на заробване свърши...Всеко правителство ще си ходи още след 100-те дни, ако неси преусмисли политиката и работата, че са там за услуга на народа, а не за лични обагодетелства...Бунтовете са гарантирани, без значение кой е на власт...
AJ4A

2014.08.19 | 20:03

3
Ето го омагьосания кръг, в който се въртим вече 25 години: 1. Гласуваме на избори, макар да осъзнаваме, че при тайна на вота никой от нас нигока не би могъл да каже дали това са истинските народни избранници или са назначени по партийна линия парашутисти; 2. След всеки избори даваме по 100 дни на властта, а след 100-те дни, дори да не искаме, ТЕ си управляват поне още 300 дни; 3. След това идва ред на служебни, програмни, експертни и прочие правителства, които унищожават още два-три месеца от живота ни; 4. Накрая пак идват избори и ......... пак гласуваме, че да сложим начало на нов кръг от мъките си ...... И така, като се завъртят 7-8 пъти нещата и животът ни си минал, а ние ще сме станали немощни, мизерстващи пенсионери, от които никой не се страхува, за които на никой няма да му пука!!!! Затова .......... НИКАКВИ 100 ДНИ, НИКАКВО ГЛАСУАВНЕ!!!!! 70 ГОДИНИ ДИКТАТУРА СТИГАТ!!!!
Къде е свинята Гл. "прокорор"???????????

2014.08.19 | 15:30

2
прокУров
ВРЕМЕ Е!

2014.08.22 | 09:06

4
ЗНАЧИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ НА ЕНЕРГЕТИКАТА СИ ПРАВЯТ ЧАСТНИ СПОРОЗОМЕНИЯ И ПОДСПИВАТ ЗАРОБВАЩИ ДОГОВОРИ И АНЕКСИ, А ПОСЛЕ СКАЧЪТ,ЧЕ НЕК Е НА ЧЕРВЕНО И ИСКЪТ ПОСТОЯННО ПОСКЪПВАНЕ НА ТОКА,А РАЗЛИКИТЕ УТИВА В ЧАСТНИ СМЕТКИ ЗА УСЛОЖЛИВОСТ... АКО СЕ ВДИГНЕ И 5% ТОКА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НАРОДА И ТОЯ ПЪТ ЩЕ СРИНЕМ СМАЖЕМ И СГРАДИТЕ И ПРОДАЖНИТЕ БОКЛУЦИ В ТЯХ НА ВСИЧКИ ИСТИТУЦИИ...
Къде е свинята Гл. "прокУрор"???????????

2014.08.19 | 15:30

1
клавиатурата не ми работи

Добави коментар

Водещи новини