Стойнев поиска от Щонов приемственост в енергийната стратегия (видео)

  • 06 август 2014 12:55

  • 1991
  • 3
Стойнев поиска от Щонов приемственост в енергийната стратегия (видео)
© Булфото

За приемственост в енергийната стратегия се обяви министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на по време на церемонията за предаване на поста на служебния министър Васил ЩоновВасил Щонов Васил Щонов е роден на 25 април 1972 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Английската езикова гимназия.

Стойнев добави, че искал политическите сили да обсъдят стратегията преди да влезе в парламента, но "след европейските избори настъпи политическа криза, нямаше чуваемост". Не казвам, че стратегията е в перфектен вид, но моето желание е да има приемственост.

Стойнев посочи, че предава на служебния министър и енергийния баланс на страната за първите седем месеца спрямо енергийния баланс за миналата година и това, което са изпълнили като препоръки от ЕК. „Тъй като, спомням си, когато стъпих в длъжност, служебният министър се бе обърнал към ЕК за помощ, тъй като състоянието в енергетиката го беше уплашило. 80% от мерките, които са залегнали в тези препоръки, са изпълнени”, посочи Стойнев.

Когато встъпих в длъжност, служебният министър Асен Василев се бе обърнал към ЕК за помощ заради състоянието, в което бе  енергетиката, припомни Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на и добави, че 80 процента от мерките, залегнали в препоръките на ЕК, вече са изпълнени. Тази година се очаква да имаме и енергийна борса; НЕК и ЕСО са отделени, от 1 юни има балансиращ пазар на енергия, отчете  бившият министър. Като основен проблем в енергетиката Стойнев посочи ВЕИ сектора. И ЕК промени своята стратегия и подкрепа за  възобновяемата енергия, за съжаление Конституционният съд отмени таксата за ВЕИ производителите и това ще има ефект върху  крайните потребители, прогнозира Стойнев.

Министърът в оставка отчете, че за тази година има ръст от 14,5 процента на производството на енергия, а на потреблението  на енергия - с 2,5 процента; със 137 процента се е увеличил износа на енергия, а с 32 процента е увеличено производството от комплекса "Марица Изток".

В енергетиката проектите не са нито руски, нито американски, а български и трябва да гледаме на тях през призмата на националния интерес, призова още министърът в оставка. Разбирам, че искате да създадете енергиен борд, съветвам ви да внимавате с външните консултанти, обърна се Стойнев към наследника си.

Министърът в оставка добави, че е спрял мярка по ОП "Конкурентоспособност" и е сезирал прокуратурата, ДАНС и е информирал ЕК за нередности. Според него това е било правилно, за да се защити цялата програма. Васил ЩоновВасил Щонов Васил Щонов е роден на 25 април 1972 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Английската езикова гимназия изрази благодарности към президента и служебния премиер, че му се поверява такъв отговорен ресор и каза, че и в краткото време на управление на служебното правителство може да се постигне много.

Идеята за енергийния борд е да се поканят всички участници на пазара на енергия, ДКЕВР, както и експерти от ЕК, Световната  банка, ЕБВР, да направим публичен дебат и да има прозрачност при взимането на важни решения, обясни Щонов. Решението в сектора  не може да бъде едно, поне 18 - 19 мерки трябва да бъдат предприети и всяка от страните трябва да направи компромис,  смята служебният министър.

Отстраняване на нередностите по ОП "Конкурентоспособност" Щонов изтъкна като изключително важно. Големите енергийни  проекти имат своето място, но трябва да накараме и икономиката да заработи, за да не сме най-бедната държава в ЕС, каза  служебният министър. Дайте ни една - две седмици време да се запознаем и ще дискутираме пак нещата, посочи той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1991 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.08.06 | 15:07

3
Веднага да се даде гласност на договора с Русия за Южен поток и параметрите му -- не може цената да скочи три пъти и ако е нужно виновните на съд и то на Европейски , за да си получат заслуженото !!!

2014.08.06 | 14:45

2
ТЪПАНАР
SLABO

2014.08.06 | 14:41

1
PRI I EMSTVENOST V PODPISVANE NA NEIZGODNI DOGOVORI?

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини