ДКЕВР с жалби до ЕК - за тока от "Мариците" и от ВЕИ

  • 25 юни 2014 12:43

  • 2333
  • 5
ДКЕВР с жалби до ЕК - за тока от "Мариците" и от ВЕИ
©

ДКЕВР е внесла две жалби до Европейската комисия - за неправомерна държавна помощ в договорите на НЕК за задължително изкупуване на енергията от ТЕЦ "Контур Глобул Марица Изток 3" и ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и за прекомерна държавна помощ при договорите с ВЕИ-производители за задължително изкупуване на произведената от тях енергия. Това съобщи пред журналисти днес председателят на комисията Боян Боев.

Жалбите са изпратени през миналата седмица и ДКЕВР очаква ЕК да се произнесе и да разреши на българския регулатор да ограничи  изкупуването на енергия по дългосрочни договори. Според Боев, ако не бъдат предприети мерки за ограничаване  въздействието на договорите както на така наречените американски централи, така и на ВЕИ-производителите върху енергийната  система, ДКЕВР ще е принудена на всяко тримесечие да актуализира цената на НЕК на базата на допълнителните разходи.

Боян Боев припомни, че ДКЕВР в свое решение от 27 май е изискала от НЕК и страните по сключените дългосрочни договори за изкупуване на енергия - двете американски ТЕЦ, да започнат преговори за изменения на споразуменията, но това досега не се е случило. ДКЕВР бе предложила да се намали цената на енергията, изкупувана от ТЕЦ "AES Марица Изток 1" с 30 процента, и единият  от двата й блока да продава енергията си изцяло на свободния пазар, а за "ТЕЦ Контур Глобул Марица Изток 3" цената на  изкупуване да бъде намалена с 20 процента и два от четирите блока да продават енергията си на свободния пазар.

Боев посочи, че в същото решение на ДКЕВР от 27 май регулаторът е поискал от министъра на икономиката и енергетиката и промени  в Закона за енергията от възобновяеми източници, така че ДКЕВР да може всяка година съобразно с потреблението на енергия в страната да определя количества, които да се изкупуват от ВЕИ по преференциална цена, а останалите количества енергия да се изкупуват по цена на енергията в излишък на балансиращия пазар. Предложението ни предвижда и на производителите да се даде възможност, ако искат, да преминат изцяло на свободния пазар, посочи Боев.

До момента няма предприети действия по предложените от ДКЕВР мерки. Комисията е решила да сезира и ЕК, защото общностното  право на ЕС се нарушава. По силата на споразуменията с двете ТЕЦ НЕК е задължена да изкупува цялата произведена от тях енергия,  а това не съответства на принципите на Третия енергиен либерализационен пакет, посочи Боев. Споразуменията, сключени през 2001 г. с двете централи, предпоставят участие на държавни ресурси, наличие на икономическо предимство, нарушаване на  конкуренцията и ефект върху търговията; това е заплаха за задължението на България да осигури пълна либерализация на  енергийния пазар, обясни още председателят на регулатора.

В жалбата си за ВЕИ-производителите ДКЕВР е посочила, че тяхната инсталирана мощност многократно надвишава и преизпълнява целите на България до 2020 г., и то при икономически обременяващи условия за крайните потребители и бизнеса. Схемата  за определяне на преференциални цени представлява прекомерно подпомагане на производителите на електрическа енергия, смятат  от ДКЕВР.

Боев посочи, че не знае кога ЕК ще даде отговор на жалбите, и отказа да обясни как ще се формират цените от 1 юли при  положение че все още не са направени законовите промени, които комисията предложи. Очаква се решението на ДКЕВР за цени на  електроенергията от 1 юли да бъде публикувано на 30 юни. Боев се ангажира утре да оповести пред медиите какъв е дефицитът на средства в НЕК.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2333 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Дядо Боре

2014.07.01 | 07:59

5
Безумно алчния, частен корпоративен интерес вън от българската енергетика. Стига с наглите манипулации колко по ефективна е свободната пазарна икономика.

2014.07.01 | 07:48

4
Браво и съд за тези, които подписаха лицензи за 10 г напред с ВЕИ фирми, взеха си големите подкупи и рушвети и ни теглиха ножа.

2014.07.01 | 07:47

3
Цена, по която се изкупува енергията АЕЦ "Козлодуй" ЕАД - 15,75 ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД - 35,01 ТЕЦ "Марица-изток 3" АД - 64,95 Малки ВЕЦ в зависимост от мощността - 105,00-199,00 Фотоволтаични централи - 755-823 Вятърни централи - 145,00-189,00 Цената е в лв./МВтч без ДДС

2014.07.01 | 07:46

2
Уникални глупости си написал(-а) :-))) С долни лъжи и клевети можеш да излъжеш само баба Айше от някое родопско село. Комунизмът няма да ни оправи. Доказано е и то по трудния начин.

2014.06.25 | 17:21

1
FOTOVOLT.CENTRALI SA BOGATSTVO ZA MAFIATA I UDAR I VAJE ZA VRATA PO NASELENIETO

Добави коментар

Водещи новини