Намалиха продажбата на дървесина

  • 01 април 2014 12:34

  • 2282
  • 0
Намалиха продажбата на дървесина
©

Напоследък е намалена продажбата на дървесина, за да се ограничи сечта на гори не само в Странджа, но и в цялата страна.

Така министърът на земеделието и храните проф. Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по отговори, цитиран от БТА, на журналистически въпрос в Бургас за опазването на зелесените площи около община Малко Тръново.

Министърът пристигна в морския град, където откри плоча, посветена на 120-годишнината на Регионалната дирекция по горите-Бургас. Той бе запитан и за предстоящото назначение на нов директор на Природен парк "Странджа". Греков отговори, че всеки момент ще бъде обявен конкурс за тази длъжност.

Журналисти попитаха министъра и за спирането на плащанията на субсидии на земеделски производители. По думите му още през месец май се очакват първите пари. Греков припомни, че 2014-та е преходна година, но след месец и половина - два първите субсидии по програма "Млад фермер" ще бъдат факт. През август и септември се очакват и плащания след одобрението на Програмата за Развитие на селските райони.

До края на май ще бъде съставена и работна група по настояване на браншови организации, която ще направи предложения за законодателни промени във връзка с пустеещите земи. В момента в България тези земи са 1 060 000 декара и част от тях се стопанисват неправилно или парите изобщо не постъпват в общините. Законодателни промени ще намалят процента на тези "бели петна" до минимум, заяви министърът.

По-късно днес Греков ще открие национално тържество, посветено на "Седмица на гората - 2014", в местността "Ханска шатра" на територията на "Държавно ловно стопанство - Несебър". Министърът ще връчи и традиционните награди "Лесовъд на годината"; "За цялостен лесовъдски принос" и ще отличи служител по контрола и опазване на горите.

Последвайте канала на

2282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини