Калфин: България ще има полза от увеличаване на външния си дълг

  • 05 март 2014 14:46

  • 2144
  • 1
Калфин: България ще има полза от увеличаване на външния си дълг
©

По данни на Евростат през 2014 година инфлацията в България ще бъде под 0.5 процента. В същото време банките в страната ни декларират нарастване спестяванията на гражданите. Тези два фактора са един от признаците за трудно движеща се икономика в условия на свитото потребление.

Това становище изрази евродепутатът Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Според него, на този фон прогнозите за годишен икономически растеж на страната ни от 1.7 процента при планиран от правителството бюджетен дефицит под два процента означават, че страната ни ще бъде принудена да увеличи контролирано външния си дълг от ниво на 18 процента през 2012 година, до 26 процента през 2015 година. „Важният въпрос тук е за какво отива това увеличение на външния дълг”, посочи Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска. Той бе категоричен, че средствата трябва да бъдат изразходвани основно за инвестиции за преструктуриране на икономиката.

Ако те бъдат разпределени за минимални социални доплащания, това няма да има дългосрочен ефект и няма да доведе до подобряване на покупателната способност на българина, в следствие на което развитието на страната ни ще се забави допълнително. Според него, в България трябва да бъде проведен широк дебат за това как трябва да бъде преструктурирана нейната икономика, която в момента разчита на евтина работна ръка и износ на суровини, вместо на продукти с висока добавена стойност: „Надявам се и чрез АБВ да успеем да инициираме този дебат. Той е в интерес на българските граждани“, заключи Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2144 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.03.07 | 14:40

1
Прави ми впечатление,че не само България има дългове.Целият свят има дългове.Някой пита ли се на кого дължим?Милиардерите как успяват да спечелят за един месец,толкова,колкото други могат да заработят за един живот?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини