Wikileaks: Атомстройпроект усърдно се стреми да строи реактори в България

  • 26 август 2011 12:29

  • 1275
  • 0
Wikileaks: Атомстройпроект усърдно се стреми да строи реактори в България
© булфото

Атомстройекспорт "усърдно се стреми да получи договори за изграждане на 11 нови ядрени реактора в Индия, България и Украйна", пише в грама на бившия американски посланик в София Джон Байърли от 3 април 2009 г., публикувана от Wikileaks.

"Компанията преговаря за още шест реактора (два в Китай и споразумение "строителство-собственост-експлоатация" за обект с четири реактора в Турция)", пише дипломатът. Бившият посланик на САЩ в България и в Русия констатира: "пречките, свързани с паричните ресурси, недостатъчните производствени възможности и недостигът на квалифицирани специалисти пораждат съмнения дали "Атомстройекспорт" ще може да осъществи всичките си планове в най-близко бъдеще".

Разкритията са част от публикувани нови документи на Държавния департамент на САЩ, част от които са били засекретени от американските власти. Сайтът разкрива и любопитни подробности за "гоненията" срещу калифорнийски регистратор на интернет домейни, организирани от САЩ. Според организацията, американското правителство е потъпкало собствената си конституция, като е принудило компанията "да предостави информация за Джулиан Асандж", основателя на Wikileaks.

 

Последвайте канала на

БТА
1275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини