ДКЕВР: Няма да има увеличение на цените на тока

  • 12 декември 2013 18:27

  • 1052
  • 1
ДКЕВР: Няма да има увеличение на цените на тока
©

Няма да има увеличение на цените на тока, поне до края на този регулационен период, тоест до края на юни 2014 г. Това заяви членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Еленко Божков, цитиран от БТА.

Членовете на ДКЕВР бяха изслушани в парламентарната подкомисия, която следи дейността на държавния регулатор. В плановете на ДКЕВР не присъстват дейности за увеличаване на цената на електроенергията, както за бита, така и за промишлеността, каза Божков в отговор на депутатски въпрос. Единственото, върху което размишляваме е да разширим свободния пазар и скоростно да въведем балансиращия пазар, добави той. Относно въпроси от страна на комисията за решенията на ДКЕВР за лицензията на ЧЕЗ, от регулатора заявиха, че не е имало основания за отнемане лицензията на компанията, защото не е имало нарушаване на сигурността на снабдяване и опасност за потребителите.

Депутатът от Атака Магдалена Ташева запита защо лицензията не е отнета на основание, че ЧЕЗ превъзлага всички свои дейности на дъщерни дружества, които нямат лиценз за извършването на тези дейности. В отговор комисарите от ДКЕВР заявиха, че тече проверка по повод аутсорсинга на дейности на дружествата от групата на ЧЕЗ. Иззехме огромен брой материали за това от ЧЕЗ и предполагаме, че в най-скоро време ще имаме резултат, каза Илиян Илиев от ДКЕВР. Колегата му Милена Миланова посочи, че може би трябва да се  помисли за подобряване на нормативната база относно преотстъпването на дейности и се ангажира, че ДКЕВР ще направи предложения за това в парламента. Еленко Божков съобщи, че на ЧЕЗ са издадени няколко наказателни постановления и глоби, които компанията обжалва.

В отговор на въпрос за оператора на енергийната борса, Божков каза, че действително има подадено заявление от "Българска енергийна борса" и ДКЕВР проверява в момента доколко тази фирма разполага с компетенции да бъде борсов оператор. Подаденото заявление от ЕСО за борсов оператор беше изтеглено от изпълнителния директор на дружеството, каза Божков. Експерт от ДКЕВР обаче уточни в отговор на въпрос, че според сега действащото законодателство организатор на борсовия пазар може да бъде само независимия електропреносен оператор - в случая ЕСО.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1052 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
m.markov

2013.12.13 | 10:23

1
До края на юни:Юли двойни.

Добави коментар

Водещи новини