ЕК: България да предоговори условията за изкупуване на тока по фиксирани цени

  • 26 ноември 2013 14:04

  • 1160
  • 3
ЕК: България да предоговори условията за изкупуване на тока по фиксирани цени
© gettyimages

От две седмици има излязла препоръка на Европейската комисия там, където има фиксирани изкупни цени на електроенергията, да се предприемат мерки за предоговаряне на условията. Това коментира днес вицепремиерът по икономическото развитие Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София. пред БТА начина, по който ще бъдат преодолени финансовите затруднения на държавните дружества в енергетиката.

Няма енергиен сектор в Европа, който да няма никакви проблеми, коментира Бобева. В България част от проблемите са свързани с неправилни управленски решения и с изкупуване на скъпа енергия, заяви вицепремиерът. В условията на криза нито домакинствата, нито фирмите могат да си позволят да плащат скъпи сметки за ток, добави Бобева и съобщи, че препоръката на ЕК гласи предоговаряне на условията с фиксирани цени на изкупуване на тока. Предстои това да се обсъди с целия енергиен сектор, да бъде разгледана цялата рамка, каза Бобева. Истината е пазарът и либерализацията на сектора, посочи тя. Работим по новата енергийна стратегия и до две-три седмици проектът й трябва да бъде готов, прогнозира вицепремиерът.

Бобева съобщи, че е сформирана работна група с експерти от всички министерства, както и външни експерти, която подготвя нов законопроект за принципите на управление на държавните дружества. В бордовете задължително трябва да има представители на държавната администрация, но и представители на обществото, защото тези дружества са публични, коментира Бобева. Тя каза, че е доста трудно да се дефинират ролята и целите на държавните предприятия - те са търговски дружества и трябва да се подчиняват на пазарните принципи на управление, но държавата е запазила в тях участие, защото трябва да изпълняват и някакви обществени или социални функции. Въпросът е да се отдели едното от другото и да бъде обезвъзмездено по подходящ начин, посочи Бобева.

Вицепремиерът каза, че представителите на ЕС, с които работната група обсъжда проекта на закон, не са можели да повярват как българската държава досега е взимала 80 процента от дивидента на търговските дружества с мажоритарно държавно участие. Досега държавата не е спазвала добрите европейски практики в това отношение, отбеляза Бобева. Според нея трябва да има промяна в дивидентната политика на държавата, така че да се стимулира работата на държавните дружества.

Последвайте канала на

БТА
1160 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.11.29 | 16:56

3
Най-големият фотоволтаичен парк в България и на Балканите е собственост на консорциум между саудитския енергиен оператор ACWA Power, саудитския фонд First Reserve и турския вакъф Crescent Capital („Полумесец капитал“ – в превод). Той е разположен върху 1000 дка обработваема земя край село Караджалово, на 9 км от Първомай. Понеже предоставянето на собственост от такъв характер на шариатския режим в Рияд е крещящ пробив в националната сигурност на България, сделката мина през 3 ръце. Ако уахабитите и техните турски съидейници от Crescent Capital бяха поискали директно от правителството на ГЕРБ 1000 декара в златна Тракия, край Пловдив, българското обществено мнение можеше да осуети сделката – държавната измяна би била прекалено явна. Затова е направено друго. Фотоволтаиците са изградени от американския „инвеститор“ SunEdison. Никой не би имал нещо против американски „инвеститори“, нали?

2013.11.29 | 16:09

2
Сформирана е експертна група, заяви министър Даниела Бобева - ЕКСПЕРТИ XA-XA-XA ОТ ПРОСТ ПО ПРОСТ

2013.11.29 | 16:09

1
Това което искат неможе да стане защото трябва да премахнат паразитните фирми по пътя на тока,а те са на видни,действащи комунистически функционери!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини