Основно продаваме мед в Германия

  • 16 август 2011 11:39

  • 4678
  • 0
Основно продаваме мед в Германия
© Булфото

Очакваните добиви от мед тази година в Добричка област са приблизително 4000 тона, което е повече от миналата година. Това заяви в Добрич Християн Христов, председател на областната структура “Български пчеларски съюз 1899”.

Тази година добруджанските пчелари са произвели повече акациев мед, а той по традиция в региона е с най-висока изкупна цена от цялата страна. Проблем обаче се оказва отказът медът да бъде изкупуван като акациев, защото не отговарял на показателите и се определял като букет, който пък се изкупува на по-ниска цена, алармира Христов.

По неговите думи най-добрият начин да се определи дали даден мед е истински или фалшив, е дегустацията, но тъй като на практика в повечето случаи продуктите са пакетирани, външният вид също може да подскаже. По това време на годината медът е течен. Малко по-късно той започва да кристализира, най-последен акациевият мед. Трябва да се знае, че в търговската мрежа се предлага мед, който не е съвсем чист и съдържа определени вещества, разрешени по БДС (Българския държавен стандарт).

Ако клиентът желае напълно чист мед, най-сигурният начин да си набави такъв, е директно от познати производители, които гарантират качество. Освен това, ако медът е обработен на температура 40 градуса, той вече е сладко, а не мед, категоричен е Християн Христов. Той заяви още, че според националната статистика броят на пчелните семейства у нас намалява, съответно и на количеството произвеждан мед. Между 600 000 и 670 000 кошера има в България, обработвани от 33 000 пчелари.

Основният клиент на български мед е Германия, където годишно се консумира около 100 000 тона мед. Страната ни произвежда годишно към 12 000 тона мед от всякакъв вид. Напоследък се произвежда от рапица, лавандула и това е свързано с вида селскостопански култури, които се сеят в страната, отбеляза Християн Христов. В Добричка област основно се добива мед от акация, рапица и слънчоглед. Между 3,40 и 3,60 лв. за килограм е изкупната цена на меда, отбелязва се спад и това е странно, коментира Христов. В сравнение с миналата година изкупната цена е по-ниска (между 50 и 60 стотинки), има оферти за 4 лв., но те са от търговци в други райони на страната. В същото време консумацията на мед расте в световен мащаб.

От днес до края на седмицата Добрич е домакин на фестивал на пчелните продукти. Производители от цялата страна предлагат различни видове мед и деликатесни продукти като крем от мед и сусамов тахан, също пчелен прашец, восък и други. Търговските маси са разположени на площадчето между бившето кино “Родина” и входа на ресторант “Добруджа”.

Последвайте канала на

4678 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини