Стойнев: НС и ЕРП-тата да кажат има ли нарушения при сметките за ток (обновена)

  • 11 септември 2013 15:28

  • 3073
  • 12
Стойнев: НС и ЕРП-тата да кажат има ли нарушения при сметките за ток (обновена)
©

Част от българските търговските представители в държави от Европейския съюз ще бъдат пренасочени към държави в Близкия Изток, Китай, бивши съветски републики. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на при изслушването му в Комисията по икономическа политика и туризъм към Народното събрание.

Депутатът от Коалиция за България Румен Гечев попита министър Стойнев какво прави правителството за икономизиране на външната политика на България. "Какво ще направи държавата, за да подкрепи българския износ", попита още той.

"България има 52 търговски представители в 39 страни. Търговските представители трябва да са насочени към държави с висок икономически растеж - това са държавите в Азия, в Близкия Изток и бившите съветски републики. Смятам да се пренасочат част от търговските представители в ЕС към държави като Китай, Ирак. Близо със 600% се е увеличил търговския обмен с Ирак. Създаде се специален отдел за координация на политиките между МВнР и МИЕ”, обясни министърът. В Китай имаме двама търговски представители. Това е недостатъчно. Тази година ще има трети представител”, съобщи Стойнев.

"Колкото е по-малка една държава, толкова по-нужно е правителството да подкрепя бизнеса за излизане на външните пазари. Вътрешното потребление не е достатъчно. В програмата на правителството е заложена специална точка за икономизиране на външната политика. На среща с българските посланици в чужбина обясних, че трябва да координирани действия от страна на търговските представители и българските посланици, за да може всяка българска фирма да усеща подкрепата на българските дипломатически служби”, заяви икономическият министър.

"България има проблем с количеството на произведените стоки, което важи за Китай и Русия. В момента правим всичко възможно да се модернизира технологично производството, за да може да се отговори на исканията за количество”, обясни Стойнев.

"Комисията за защита на потребителите (КЗП) трябва да засили своите функции, така че гражданите да усещат подкрепа", каза министърът в отговор на въпрос на депутата от ДПС Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на. "В около 11 области смятаме, че има картелни споразумения. Какви мерки ще предложите тази есен?”, попита Цонев.  "През годините монополите се развиваха доста впечатляващо, никой не мислеше за защита на потребителите. Все още няма законодателство, което да окаже влияние върху този процес. Трябва да сме чувствителни по темата с господстващото положение.  Предприемат се мерки от всякакъв характер. Трябва да има такова законодателство, което да накара гражданите да се чувстват спокойни и защитени”, заяви министърът. "КЗП кандидатства по три програма за подобряване на административния капацитет и за намиране на ефективни инструменти за разрешаване на спорове. КЗП трябва да засили своите функции, така че гражданите да усещат подкрепа”, посочи Стойнев.  Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на заяви, че мнозинството в парламента ще подготви пакет от мерки, който ще предвижда много сериозна атака срещу монополите и картелните споразумения, в това число договорите, които се предлагат на потребителите, предвиждане на санкции. "Ще подготвим защита срещу неправомерно приложени такси", допълни депутатът.

Икономическият министър не отговори ясно и конкретно на въпроса има ли нарушение на правата на потребителите при последните фактури за електроенергия. Стойнев прехвърли топката в полето на парламента и електроразпределителните дружества за обяснението защо въпреки намалението на цената тока клиентите са получили по-високи сметки за миналия месец. "Нека не забравяме, че през месец юни имаше искания за увеличаване на сметките за крайните потребители между 20 и 30 процента. Това, което ние постигнахме, е именно намаляване на цената на електроенергията както за крайния потребител, така и за българската индустрия. Истината е, че ако има някакво разминаване в очакванията на крайните потребители, то има компетентни органи, които трябва да обяснят на потребителите защо се случва така", коментира още министър Стойнев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3073 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2013.09.15 | 22:31

12
Много добре! Време е България да размаха пръст на ЕС, и да покаже че има правото да търгува и да има добри взаимоотношения и с други страни!
БОЗДУГАН

2013.09.15 | 22:31

11
Вече 24 г. от САЩ и ЕС само загуби ! Грабят и не дават ! Остана и във война да ни вкарат тези идиоти ! Безработица, европейски цени и аборигенски доходи ! От 32- ро място в света през 1989г. не закараха тия идиоти на 75 - то място , а в Европа сме ПОСЛЕДНИ !!!!!!

2013.09.11 | 19:21

5
Не само ЕС и САЩ ни натикаха ! Тези, които ни управляваха през тези 24 г. свършиха черната работа и бяха " наградени " с безнаказано КРАДЕНЕ в огромни мащаби ! Особено ГЕРБ ! Изключение - Виденов . СЪД, НАРОДЕН съд трябва !
ЧЕРВЕН ИДИОТИЗЪМ

2013.09.15 | 22:30

10
АБЕ ТУК САМО ЧЕРВЕНИ ОЛИГОФРЕНИ И ПСИХОПАТИ ЛИ КОМЕНТИРАТ

2013.09.11 | 17:56

2
Lyubo Angelov Изключително умен и мъдър ход----БРАВО КОЙТО ОСВЕН СЪС ЗАПАДА ЩЕ НИ СКАРА И С РУСИЯ
НАЦИОНАЛ----------СОЦИАЛИСТ

2013.09.11 | 19:24

9
КОГАТО ЗАВЪРШИШ ПОНЕ СРЕДНО,ТОГАВА КОМЕНТИРАЙ КАЛИНКЕ..КАКВО РАЗБИРАШ ТИ ОТ ИКОНОМИКА?

2013.09.11 | 19:23

8
ВСИЧКИ ТАШЕТА В КИТАЙ!
БУТАЧА

2013.09.11 | 19:23

7
ПАК ВЪРТЯТ ПЕДАЛИТЕ/СМЕЕЕХ
ХА,ХА,ХААААА

2013.09.11 | 19:22

6
....МАЙ ДОСТА ХОРА ЩЕ НАПУСНАТ ДИПЛОМАТИЧЕСКАТА КАРИЕРА...ХА,ХА,ХААААААААААА..... АКО НЕ СА СИ ТРЪШНАЛИ ПАРИЦИ В ДЖОБ ДО СЕГА ...МЪКА ЩЕ Е ! КЪДЕ ДРУГАДЕ ДА БАЧКАТ ,ЧЕРВЕНИТЕ КОПЕЛЕТА НА ПАРТИЯТА, АКО НЕ НА ЗАПАД С ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА ОТ БЪЛГАРИЯ...ХА,ХА,ХААААААА...??!! БАЛАМИТЕ ДА ПОДДЪРЖАТ "българо-съветската дружба"!!!

2013.09.11 | 19:20

4
БСП ще загуби изборите , ако не вкара тая ТИКВА проста Борисов и Цветанов в затвора !
OF

2013.09.11 | 18:27

3
ТЕЗИ НЯМА ЛИ НЯКОЙ НАЙ НАКРАЯ ДА ГИ ПРИЗЕМИ НА ЗЕМЯТА
А кога ще

2013.09.11 | 17:44

1
върнат "калинките" от там ?? ... Parole, parole, parole... Имаше такава италианска песен ...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини