Договорихме се с руснаците за АЕЦ "Белене"

  • 05 август 2011 11:12

  • 4753
  • 15
Договорихме се с руснаците за АЕЦ "Белене"
© Булфото

България и Русия изгладиха противоречията около "Белене".

Националната електрическа компания (НЕК) и "Росатом" създадоха работна група по финансовите въпроси, свързани с проекта за изграждане на атомната електроцентрала.

През последните дни двете страни влязоха в конфликт, след като "Атомстройекспорт" - дъщерна компания на руската държавна корпорация и главен подизпълнител на проекта - подаде иск за 58 млн. евро срещу НЕК. Българските власти пък подготвиха контраиск на стойност 61 млн. евро. В сряда министър Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко съобщи, че от Русия е пристигнала покана за преговори.

"Съвместната работна група е създадена според Допълнение 13 към споразумението от 29 ноември 2006 година за построяване на АЕЦ "Белене", сключено между НЕК и "Атомстройекспорт" - се казва в официалното съобщение, разпространено чрез БТА. - Под ръководството на заместник-генералния директор на "Росатом" Кирил Комаров руските представители в работната група са провели срещи с българските участници, включително със специалисти от НЕК, Българския енергиен холдинг (БЕХ) и българското министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Основна тема при разговорите е била структурата на финансирането на проекта.

Представителите на "Росатом" и "Атомстройекспорт" са съгласували с българската страна и официално са предали на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко пътна карта, включваща най-важните стъпки по изпълнението на проекта".

Последвайте канала на

Десислава Станева
4753 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
до госта

2011.10.07 | 15:01

15
Време е да си ходиш вече затваряме заведението "ЩЕ МЕТЕМ" кхм да нете ... и тебе! Разбрал недоразбрал, чул недочул... Реактора който ще бъде инсталиран в АЕЦ Белене така да се каже е последният писък на технологията в пъти по - добър и надежден от тези който работят и произвеждат ел енергия в САЩ, Франция, Япония ... и понеже Американското правителство е наясно че новите Руски атомни реактори не само са по - добри от техните налични, а са и НАЙ - ДОБРИТЕ като технология, експлоатация , сигурност и т.к . Хапрвени са неколкократни са опита от страна на САЩ чрез Канадска енергийна компания да бъде откраднато-закупена технологията на новите Руски атомни реактори, но до момента си остават само с опитите. Отговори ми на въпроса г-н гостенино според теб какво би предпочел някакъв ненадежден стар модел американски реактор който ще ни го продадат американците за нов с още някоя друга странична пикантерийка като планът РАН-ЪТ! Аз лично избирам Най - добрия, безопасен, модерен и ПО - ЕВТИН Руски атомен реактор! Ясно е че без ток неможе.... поне АЕЦА-а ни да е свестен.
Гого

2011.10.07 | 14:19

14
Според мене трябва още един АЕЦ не се знае колко ще работи Козлодуй а нуждата от ток ще расте!!
mitko

2011.10.07 | 14:18

13
nov aec nov 4ernobil
валери

2011.10.07 | 14:18

12
АЕЦ Белене първо ще осигури работа в региона и второ сигорни приходи за държавата.Някои единични люде ревът за дребния си бизнес,понеже получават пари да провалят тази стратегическа зделка за региона и държавата.И аз съм този район чакам с нетърпение.Пуска.
Грудев

2011.10.07 | 14:18

11
Абе да изчезват руснаците. Не щем Белене!

2011.10.07 | 14:18

10
Ходи копай картофи тогава
joro

2011.10.07 | 14:18

9
imame nuzda ot nova centrala za6toto starite ni centrali sa ve4e iznoseni i ne sa mnogo nadejdni dosta sa stari4ki po4vat da ryhvat leka poleka naprimer tec 1 predi nqkolko dni stana golqma avariq ne6to e gramnalo nee izdarjalo na naprejenieto vdigna se golqma pu6ilka
mitko

2011.10.07 | 14:17

8
naroda faida nqma ot aec belene, darjavata si varti dalaverite za tqh i tova e, za naroda nikoi ne misli
Енергетик

2011.10.07 | 14:17

7
Мили съфорумници, Разберете че със старите АЕЦ козлодуй нищо няма да постигнем в близките 5 години,защото са остарели,не покриват стандартите за безопасност на труда.Тези които работят(работеха) в тях, ще ви кажат по-подробно за какво говоря.От една такава Централа България има нужда,за да може да достави достатъчно количество енергия,вместо да внася от други страни като Сърбия.Няма значение дали Русия или Германия или Франция ще построят централата,все ще има разправии,но тази централа спомага и на икономиката на държавата като започнем от нови работни места та чак до намаляне на цените на тока.н
AJ4A

2011.08.07 | 22:54

5
Не България има нужда от нова атомна централа, а РУСКИТЕ енергийни интереси имат нужда от нея, както и соц-върхушката, която се е накачила по веригата на дистрибуция на тока като пчели и оси на разлят на масаат мед. Ако стане сакатлък с АЕЦ, соц-върхушката ще си вдигне парцалите и като долни скакалци ще отидат да опоскват други полета в друг континент, харчейки "спечелените" покрай БГ АЕЦ-а парички. Безработните, които уж ще намерят препитание покрай новата АЕЦ пак ще са си безработни, а и вече няма да им трябва работа, тъй като ще са хванали влака за оня свят! НЕ НА АЕЦ-енергията. Има много други начини за производство на евтина и екологична енергия. Време е за ЗАБРАНА на всякакви "експерименти" с ядрения синтез в целия свят!!!
гост

2011.08.10 | 19:27

6
За всички фенове на АЕЦ като "гарант" за "ниските" цени на БГ тока - статистика за средните цени на ел. енергията в САЩ за 2009 г., по щати, в центове за 1 kwh: http://www.think-energy.net/electricitycosts.htm Забележка: Умножете цената на 1 kwh по цената на щатската валута (примерно 1.37 лева за долар) и ще получите средната цена на тока в САЩ, като се има предвид, че средната заплатата през 2009 г. е била около 4-5 долара на час. Като говорят за евтин ток, да вземат да почнат да ни го продават по 5 стотинки и тогава ще им повярваме, че с плановете си за АЕЦ Белене наистина се мисли за доброто на нацияат ни!!!!!!!
Perka

2011.08.07 | 13:01

4
“…включително със специалисти от НЕК, Българския енергиен холдинг (БЕХ) и българското министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) “ Ами нали точно „специалистите” на БЕХ похарчиха само за една година 1млн лева за консултанти. Как ще преговарят, като нищо не им е ясно? ГЕРБ имаха 3 ясни енергийни проекта като дойдоха на власт. Белене, „Южен поток” и петролопровода за Гърция. Какво направиха за 2 години? Магистрала направиха.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини