Режат част от общините от еврофондовете

  • 17 юли 2013 21:41

  • 1419
  • 1
Режат част от общините от еврофондовете
©

Част от общините в България може да останат без еврофинансиране за следващия програмен период (2014-2020 г.). Европейската комисия е поискала да се намали броят на градовете, които ще получат пари от бъдещата програма “Региони в растеж”. Това е основният инструмент за финансиране на местните власти.

В изготвения от България вариант на програмата се предвижда тя да подпомага инвестициите в 67 от най-големите населени места у нас. “През миналата седмица имахме среща в Брюксел и от Европейската комисия поискаха броят им да бъде намален до 6-7”, каза вчера министърът на регионалното развитие Десислава ТерзиеваДесислава Терзиева От 2011 г. досега Десислава Терзиева е директор на дирекция „Стратегическо развитие и пред депутатите от парламентараната комисия по европейски въпроси. Според Брюксел така евросредствата ще са по-фокусирани, ще е възможно пълното изграждане на инфраструктурата в определените градове, а това ще привлече инвеститори, които ще развият целия регион. Терзиева заяви, че правителството няма да се съгласи на такова голямо редуциране на градовете. Все още не е ясно какво ще е контрапредложението на кабинета.

Не е ясно и дали градовете, които останат извън “Региони в растеж”, ще могат да получат европари от другаде. На въпрос възможно ли е средства за тях да има по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), която подпомага по-малките населени места, министърът отговори, че ще се намери решение. Селската програма ще разполага с над 500 млн. лв. по-малко спрямо настоящия програмен период.

Терзиева не успя да отговори на въпроса как ще се отрази на проектите решението на Конституционния съд, с което бе отменена “бързата процедура” по отчуждаване на имоти за държавна и общинска инфраструктура. Тя каза, че не е запозната с решението на съда от вторник, според което частен имот може да се отчужди едва след като е платено обезщетение за него. Досега отнемането на имота беше възможно предварително.

Последвайте канала на

Novini.bg
1419 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.07.22 | 13:35

1
Режете ,режете да има повече за вас мама ви мръсна!!!

Добави коментар

Водещи новини