Трайков: Преговорите с "Атомстройекспорт" ще са не по-късно от 12 август

  • 03 август 2011 13:28

  • 1442
  • 1
Трайков: Преговорите с "Атомстройекспорт" ще са не по-късно от 12 август
©

Преговорите между НЕК и „Атомстройекспорт” за оттегляне на иска срещу НЕК заради АЕЦ „Белене” ще продължат до 12 август.

Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко след заседание на Министерски съвет.

През миналата седмица „Атомстройекспорт” подаде иск в арбитражния съд на Международната търговска камара в Париж срещу българската Национална електрическа компания (НЕК) за 58 млн. евро.

Трайков обясни, че на срещата миналата седмица ние сме поискали от руската компания до понеделник да ни кажат дали ще си оттеглят иска.

„В този случай и ние нямаше да внасяме наш, за да се прихванат сумите или не, и това си е тяхно право. Нашият иск не е контра иск. Той е иск по суми, които НЕК има да получава. В понеделник те са казали на НЕК, че ще отговорят до сряда, тоест днес, а вчера са изпратили писмо, в което канят НЕК на преговори по този въпрос. Така че по темата има движение и според мен въпросът ще се реши именно с разговори. Междувременно обаче НЕК подготвя внасянето на своя иск, което също отнема технологично време, така че в зависимост от това, как се развие ситуацията, НЕК също да внесе иска”, заяви Трайков.

На въпрос за твърдения в руските медии, които цитират източници от „Атомстройекспорт”, в които се казва, че НЕК им дължи пари само при сключен договор за строежа за АЕЦ „Белене”, Трайков отговори: „Тогава възниква въпросът как така НЕК им дължи пари след като няма сключен договор, а те пък не дължат пари”.

„Преговорите ще се водят от НЕК и ще се водят в следващите дни, не по-късно от 12 август”, заяви министърът на икономиката Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1442 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
sgsfghdfgdf

2011.08.03 | 17:17

1
Я, който има картинки от дъвки турбо от номер 1 до 50 и са с буквичка до номера да пише на скайп : red.master.ff3 , че ми трябват.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини