Едва 20% от мръвките в магазина са българско производство

  • 23 май 2013 06:06

  • 1211
  • 0
Едва 20% от мръвките в магазина са българско производство
©

Щастливите български прасета се продават по 2,50 за килограм живо тегло от свинефермите в страната, пише „Монитор”, като се позовава на информация от производители. Въпреки ниската цена обаче, търсенето е „средна хубост”, каза д-р Добрин Папазов, председател на Асоциацията на свиневъдите в България. Причина за това е намалената консумация на месо в България покрай кризата, освен това от другите страни в общността у нас влиза по-евтино месо.

„Свиневъдите в западните държави са технологично по-добре оборудвани и произвеждат по-евтино”, каза експертът. За да оцелеят, нашите производители продават на себестойност, а понякога дори и под нея, като огромна част от разходите за производството на кило пържоли се пада на скъпите фуражи. Основните конкуренти на българските свиневъди са колегите им от Германия, Полша, Испания и Холандия.

Покрай празниците обаче търговията със свинско все пак живнала, повече се търсят разфасовки, но и цели прасета заминавали за по-големите трапези, които вдигат някои родители на абитуриенти.

По месарските магазини в столицата обаче цените варират от 10 лева за кило вратни пържоли до 5,89 лева за обезкостен бут на промоция. Плешка без кост може да се намери в обект от голяма търговска верига на 5,98 лева, а котлет с кост на 6,99 лева за кило. Каймата е между 5 и 8 лева в зависимост от обекта.

В момента нашите свиневъди покриват между 20 и 30 на сто от потребностите на вътрешния пазар. При влизането ни в Евросъюза в България са отглеждани над 1 млн. прасета, а сега техният брой е около 500 хиляди, сочи аграрната статистика. Преди началото на прехода грухчовците у нас са били 4 млн.

През тази година според прогнозите на Европейската комисия производството на свинско месо ще се свие с 2% в цялата общност. Очаква се дори износът към трети страни да намалее с една десета. Прогнозите на европейските статистици сочат, че популацията на прасетата ще намалее с 1,7%. През миналата година потреблението на свинско месо в ЕС е намаляло с 0,4 на сто, а през тази спадът ще бъде около 1%.

Свиневъдите у нас за първи път получиха през тази година държавна помощ, тя беше за направените разходи за постигане на 10% по-високи стандарти за хуманно отглеждане на свинете.

Прасетата в свинефермите трябва да имат играчки, за да не проявяват канибализъм, гласят изискванията на Европейската комисия. За да съществуват хуманно, за свинете са необходими още помещения, в които да бъдат къпани. Според европейския регламент, вече е забранено използването на боксове при отглеждането на свине майки. Смята се, че традиционните помещения, в които се отглеждат бременните свине, са прекалено тесни.

Последвайте канала на

1211 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини