Икономист: Орешарски акцентира върху най-видимите проблеми

  • 21 май 2013 10:17

  • 1664
  • 0
Икономист: Орешарски акцентира върху най-видимите проблеми
©

Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 се е опитал да представи кратък документ с акценти върху определени икономически идеи, коментира пред БНР Лъчезар Богданов от „Индъстри уоч".

По думите му са търсени стъпки, които да звучат безспорно. С това се търси подкрепа. А към „Атака" е насочено ограничаването на офшорките от обществените поръчки. Няма обяснение как ще бъде реализирано и най-вероятно е да не бъде реализирано, смята Богданов.

Надявам се Орешарски да състави правителство и новото правителство да вложи време в опити да реши дългосрочни проблеми, заяви още икономистът. Той посочи за пример пазара на труда - имаме ниска заетост на хората без образовение, трябват промени в Кодекса на труда.

По отношение на цените на тока Лъчезар Богданов смята, че каквото и да направи това правителство, както и да въздейства върху независимия регулатор, до 2015 година ще имаме съвсем друга стурктура, по друг начин ще се определят цените. Ще постигнат нещо за юли, но дългосрочните проблеми няма да бъдат решени.

Големият пробив в достъпа за финансиране ще бъде, когато голяма част от българския бизнес излезе на светло, има чисти счетоводни документи, реализира печалба, т.е. очевидно има перспектива за развитие. Тогава и търговските банки с повече лекота ще дават по-голям достъп до финансиране, смята Богданов.

В България бюджетът за социални разходи въпреки кризата доста се увеличава в последните години. Въпросът не е, че няма пари по принцип, въпросът е как се харчат те. Има огромен резерв да се направят по-добре социалните програми, подчерта Лъчезар Богданов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1664 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини