НАП спестила 22 млн. лв. на данъкоплатците

  • 20 май 2013 12:53

  • 868
  • 0
НАП спестила 22 млн. лв. на данъкоплатците
©

22 милиона лева по-малко е струвало внасянето на данъци и осигурителни вноски на гражданите и бизнеса през първите три месеца на годината в сравнение с този период на 2012-а, обобщиха от Националната агенция за приходите. Причината е единната сметка, чрез която от началото на януари всички задължения към хазната, без вноските за втора пенсия, се погасяват с едно платежно нареждане.

Въпреки работещата, според приходната агенция, единна сметка, граждани сигнализираха в БНР, че са попаднали на грешки и вместо по-стари задължения, както е по закон, с внесените по сметката на НАП пари са се погасили бъдещи задължения.

Говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров обясни, че служителите на НАП ще проверят случаите по сигнала: "Всички тези операции са обратими. Когато се идентифицира някакъв проблем да се направи ръчна обработка, да се прецени какви са документите и ако подобно нещо се е случило, то да бъде своевременно поправено. Ако вие подадете справката си декларация по ДДС на 3-ти май, срокът за плащане е до 14-и май, дори да заредите пари на 3-ти май, вашите пари ще се виждат в данъчната ви сметка като фактически надвнесени и на датата 14-и май задължението се погасява".

За първото тримесечие, благодарение на единната сметка, са погасени 160 милиона лева стари задължения, според данните на НАП. Дължимото към хазната от преди 2008-а година вече е изтекло по давност, но трябва да се подаде заявление в офис на приходната агенция:

Ако не подадете писмено възражение до 31-ви декември, от началото на 2014-а година единната сметка ще започне да го погасява с вашите бъдещи плащания.

Последвайте канала на

Десислава Станева
868 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини