Българите ходят на пазар при съседите

  • 20 май 2013 09:39

  • 7922
  • 3
Българите ходят на пазар при съседите
©

Притиснат от безконечната криза, българинът тръгна на пазар в съседните държави.

От няколко години много търсени са еднодневните екскурзии до Одрин, Солун, Скопие и Ниш. Те са евтини, пътят е сравнително лек, а хората правят добър пазар. На едно място купуват прах за пране, на друго - колбаси, на трето - цигари, казва мениджърът на една от големите туристически фирми Гълъбин Парушев, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Така се съчетава полезното с приятното, пише в. "Преса".

В Одрин например се ходи за прах за пране, омекотители и памперси, а напоследък дори за овче кисело мляко. Цените са по-ниски от българските, а качеството на препаратите е по-добро. Около 25 лв. излиза 6 кг "Ариел", докато 3 кг у нас са 15 лв. Четири литра "Доместос" струват 8 лв., а в България опаковка от 750 мл. е 4,59 лв. Рекордът бил поставен на една екскурзия от Бургас до Лозенград, когато на връщане в автобуса имало 200 кг прах за пране. Румънски автобус обаче ни ударил в земята, като минал границата с 900  кг препарати.

Обикновено туристите отиват в складовата база на турския град, където се пазарят, а на много места цените са в левове.

От Ниш и Пирот в Сърбия купуват истинско месо и колбаси, без оцветители и консерванти. В Пирот продават скара на килограм - пекат я, завиват ви я във фолио и си я носите в България. Кулминацията е фестивалът на сръбската скара в Лесковац, който е винаги последният уикенд на август. Пътува се за 1 ден и се ядат на корем не само плескавици, но и боб на фурна, сарми, печено прасенце.

От Сърбия нашенците се снабдяват и с евтини цигари - кутия "Viceroy" излиза по 2,60 лв. срещу 4,30 в български магазин, а последната мода са пестицидите, които излизат на половин цена.

От Румъния носят пушени сирена и козуначета, а от Солун - зехтин и маслини. Не са по-евтини, но са по-качествени и изборът е по-голям.

Но любимата дестинация напоследък е Македония, пише още изданието. Открай време в Делчево се ходи на пазар за зеленчуци, а картофите от Крива паланка са по-прочути вече от самоковските. Хората купуват и колбаси, лютеница и жълта ракия.

Последвайте канала на

7922 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Българин

2013.10.28 | 16:04

3
Къде сме ние с тия алчни и ненаситни бизнесмени,цените ни са по-високи от повечето държави,за заплати да не говорим и най-важното стоките нямат почти никакво качество. Взехме да купуваме хранителни ,перилни и колко други стоки произведени от съседни държави(имат много по-хубаво качество от нашите). Нашите производители и търговци гледат на големите печалби не ги интересува много за качеството. До кога ще се търпят прекупвачите на зеленчуци,които съсипаха зеленчукопроизводителите. Да не говорим за стоки за бита и там е голям ужас с цените. До кога всичко това...
Jhoan

2013.07.22 | 13:47

2
It's imievatpre that more people make this exact point.
Ayuni

2013.07.19 | 21:12

1
I came, I read this article, I coequernd.

Добави коментар

Водещи новини