Ръст на пазара на луксозни имоти

  • 08 април 2013 12:59

  • 1434
  • 2
Ръст на пазара на луксозни имоти
©

С допълнителни 4% е нараснала активността на пазара на луксозни имоти в София през първото тримесечие на 2013 г. спрямо последните месеци на 2012 г. Това се посочва в анализа на компания, специализирана в продажбата на имоти във високия ценови сегмент, съобщи БТА.

Според експертите от компанията, все повече се доближават очакванията на купувачи и продавачи за това коя е "справедливата" цена на имота, което води до осезаем ръст на реализираните продажби.

"Една сделка за над 1 000 000 евро реализирахме през първото тримесечие на годината", коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на компанията. "Най-търсени бяха къщите в Бояна и Драгалевци, като няколко такива на стойност между 400 000 и 600 000 евро бяха продадени от януари досега. Апартаментите в тези квартали с гледка Витоша също представляваха интерес за купувачите - тенденция, която бе напълно изчезнала през последните години. Усеща се и скок в търсенето на апартаменти в "Лозенец", като той бе насочен главно към обзаведените жилища", допълва Илиева.

По думите й много активен е бил и пазарът на наеми. Два пъти е скочил броят на сделките в сравнение със същия период на 2012 г. Най-предпочитани за наемане за периода януари - март са били луксозно обзаведените къщи в Бояна с четири до петъ спални, както и
големите апартаменти в "Лозенец".

Пазарът на луксозни жилища продължава да се възстановява по-бързо спрямо останалите сегменти на недвижимите имоти, коментират от компанията. Купувачите на подобни имоти обичайно не разчитат на външно финансиране, тъй като разполагат с достатъчно голям собствен капитал. Именно затрудненият достъп до ипотечен кредит е една от основните причини за продължаващата стагнация при масовите жилища, се посочва още в анализа на компанията.

Средните цени на къщи и апартаменти във високия сегмент в София най-често варират между 1500 и 1700 евро на кв. м през първото тримесечие на годината. Наемите са се увеличили през първите три месеца от 2013 г., достигайки средно 7 евро на кв.м.

Най-скъпи продължават да бъдат жилищата в района на Докторския паметник и кв. "Иван Вазов" с цени от около 2000 евро на кв.м. Потенциалните купувачи на луксозни жилища са българи или чужденци, които заемат висши управленски позиции в международни корпорации или притежават собствен бизнес. Те разполагат с относително стабилен висок доход въпреки забавянето на икономическата активност, което се наблюдава през първото тримесечие на 2013 г.

Последвайте канала на

1434 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.04.08 | 22:25

2
то голямо откритие че парите са в богатите и само те купуват в момента.
dd

2013.04.08 | 22:08

1
hahaha lux bilo :p

Добави коментар

Водещи новини