Появи се нов инвеститор за "Топлофикация-Шумен"

  • 21 март 2013 15:34

  • 735
  • 0
Появи се нов инвеститор за "Топлофикация-Шумен"
©

Да се прекрати договора за финансов лизинг между ТЕЦ и RWE за доставка на турбини в топлофикационното дружество, поради неизпълнение от страна на лизингодателя /RWE/, информира Дарик.

Това решиха на извънредно заседание Правната и Икономическата комисия към Общински съвет-Шумен. „ Друг полезен ход аз не виждам", каза по време на комисията икономистът от ГЕРБ Христо Дечев. Съветниците изразиха мнение, че този договрът е нищожен, тъй като от двете страни и като лизингодател и като лизингополучател се е подписал Димитър Зайков.„Касае се за една огромна схема за източване на ТЕЦ-а" , зави общинският съветник Даниела Русева. По предложение на Васил Тодоров от „Демократи за 10-тия град" съветниците решиха още в ТЕЦ- Шумен да бъде назначен независим финансов одит за да се види какво е финансовото състояние на дружеството към момента.

По време на разискванията на комисията изпълнителният директор на „Съвета на директорите" на „Топлофикация" инж. Петър Петров заяви, че точно преди да бъде прекратен договора с предишният инвеститор „Титан Пауър" и RWE са били продадени квотите за емисии парникови газове за 2012 година. „ „Продадени са общо 10 402 квоти по 8,80 лв., а в сметките на „Топлофикация" са влезли само 57 000 лв.", каза инж. Петров. Той уточни , че те първо са били продадени, после отново откупени и пак продадени. Инж. Петров обясни още, че в момента има налични само 6 квоти.

Съветниците от двете комисии зададоха въпрос към администрацията какви действия са предприети от общината към „Титан Пауър" и RWE и дали има заведено дело, тъй като договорът беше прекратен поради неизпълнение на задълженията от тяхна страна. На този въпрос обаче зам.-кметът по стопанските въпроси Митко Киров не даде отговор.

В края на заседанието на двете комисии Киров заяви, че има нов кандидат инвеститор за „Топлофикация"-Шумен. Не уточни обаче от къде и коя е фирмата. По думите му, нейни представители утре ще бъдат в Шумен на разговор с администрацията. Митко Киров припомни, че на 2-ри април изтича едномесечното предизвестие за прекратяване на договора с „Телемения". То беше изпратено в началото на март, тъй като фирмата наруши задължение от договора, като не е платила сумата остатъчната сума по сделката за приватизация на дружеството.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
735 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини