Евреи се огънаха за покупката на "Топлофикация-Шумен"

  • 21 март 2013 09:11

  • 1177
  • 5
Евреи се огънаха за покупката на "Топлофикация-Шумен"
©

Заради политическата криза и протестите в страната голям чуждестранен инвеститор пред отказване от голяма сделка в България. Израелската фирма „Телемения" е на път да спре инвестиция от над 75 млн. евро.

Компанията спечели процедура за приватизацията на общинската „Топлофикация"-Шумен. Сделката е на стойност 100 000 лв. като чуждестранната фирма авансово заплати половината от сумата, като се ангажира да поеме и задълженията на ТЕЦ-а, в размер на 18 млн. лева.

Въпреки подписаното споразумение обаче, притеснени от кризисната ситуация у нас, израелците не са финализирали сделката и към настоящия момент, става ясно от кореспонденцията им с община Шумен.

„Във второто писмо ни информираха, че имат леки смущения във фирмата с процесите, които настъпват в България с падането на правителството и така нататък,” обясни пред БТВ зам.-кметът по стопанските въпроси на Община Шумен Митко Киров.

При преговорите за сделката от „Телемения" се ангажираха да инвестират в шуменската Топлофикация 75 млн. евро, сега обаче това намерение е вероятно няма да се осъществи.

„Съгласно договора ние ще направим едномесечно предизвестие, с което ще ги уведомим, че ако до един месец, ако те не извършат всичко това, което се изисква по договора ние ще го прекратим окончателно,” допълни Киров.

Междувременно общинската „Топлофикация" не работи вече втора година. Към момента дружеството е в безтегловност, но ръководството му се надява след сделката да заработи отново.

„Нямаме достатъчно средства, единствените ни доходи за сега са от стари задължения на граждани и фирми, с които водим дела срещу тях или има заведени дела и ги молим да си платят,” заяви директорът на дружеството Петър Петров.

Преди години Шумен е бил един от най-добре топлоснабдените градове в страната, сега и последните 2000 абоната на ТЕЦ-а са намерили алтернативни начини за отопление, но продължават да искат парно в Шумен да има.

„За мен най-добрия вариант за отопление е парното отопление, за това защото аз много години съм ползвала парно отопление не само една стая, а целия апартамент целия дом се отоплява,” разказва местната гражданка Станка Кънева, която обезателно ще ползва парно отопление, ако „Топлофикация” – Шумен заработи.

Ако сделката с израелската фирма не се осъществи вероятно това ще е краят за шуменския ТЕЦ, който дължи и 18 млн. лева на „Булгаргаз". Задължение няма как да обслужва при неработещи мощности.

Последвайте канала на

Novini.bg
1177 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.03.25 | 05:40

5
Евреи ни управляват с български имена във всички партий, а и сега евреи ни изкупуват държавата- айде стига де! България е за БЪЛГАРИТЕ! България не се продава! Трябва национализация!
курчо

2013.03.25 | 05:40

4
мерси ,няма нужда от такива инвеститори
666

2013.03.25 | 05:40

3
Мамка ви еврейска гнусна да е.б.а!!!!!

2013.03.25 | 05:40

2
Само не на евреи...

2013.03.23 | 02:19

1
Защо и нашия тец не фаллира.

Добави коментар

Водещи новини