Парното поевтинява

  • 19 март 2013 16:30

  • 1169
  • 2
Парното поевтинява
©

Цената на природния газ да се понижи с 3,89 процента от 1 април 2013 г. и да бъде в размер на 630,94 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС, предлага работната група на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Докладът е публикуван на сайта на ДКЕВР.

В своето заявление към ДКЕВР дружеството "Булгаргаз" бе предложило цената на природния газ за второто тримесечие на 2013 г. да бъде намалена с 3,22 процента до 635,35 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС. Сега действащата цена е 656,47 лв. за 1000 куб. метра.

Според изчисленията на регулатора с намалението на цената на синьото гориво ще бъде понижена и цената на топлинната енергия и на преференциалната цена на електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите по комбиниран способ. От регулатора предвиждат цените на парното да бъдат намалени с различен процент за различните топлофикации като най-голямо е намалението при "Топлофикация Бургас" - 6,54 на сто.

Работната група на ДКЕВР предвижда при "Топлофикация София" понижението на цената на топлинната енергия да е с 3,83 на сто, при пловдивската "ЕВН България Топлофикация" - намаление на цената от 4,92 на сто, за "Топлофикация Плевен" изчисленото от работната група намаление е - 6,48 процента. За останалите топлофикации, работещи с природен газ, намалението е също от порядъка на 4 - 5%, като почти без промяна предвиждат от регулатора да останат цените за "Топлофикация Русе" и "Топлофикация Перник".

От ДКЕВР съобщават, че председателят на комисията Евгения Харитонова свиква заседание на обществения консултативен съвет към ДКЕВР, на което да бъдат разгледани докладите на работната група за нови цени на природния газ и парното. Заседанието ще се състои на 22 март , петък, в сградата на ДКЕВР.

Очаква се през следващата седмица регулаторът да проведе и открито и закрито заседания и да вземе окончателно решение за цените на газа и парното.

Последвайте канала на

1169 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
vali

2013.03.22 | 18:01

2
Какъв е този геноцид на ДКЕВР спрямо Русе и Перник ? За втори пореден път са извън групата за намаляване на цената на парното , това вече става тенденция . Когато се вдигаха цените на парното , заради повишаване цената на газа повишението в двата града беше от най високите . Значи когато има вдигане на цената на газа ние сме зависими от него , а когато има намаление ние сме на въглища и това не ни касае . Странна логика , със сигурност ще трябва да я променим , само с протест на жълтите павета . Трябва да сме единни и да не позволим някъкво лоби да пълни гушката на Ковачки , собственика на двата ТЕЦА .

2013.03.22 | 14:58

1
Абе, тва декевр да не би да заработи бе?

Добави коментар

Водещи новини