Трайков: Подписваме с "Шеврон" до дни

  • 19 юли 2011 13:53

  • 1311
  • 7
Трайков: Подписваме с "Шеврон" до дни
© Булфото

Трайков участва днес в дискусия по проблемите на търсенето, проучването и добива на шистов газ в България и техните екологични аспекти.

Министърът каза, че предстоят конкурси и за нови блокове за проучване в Северна България.

На въпрос не е ли редно да се изчакат резултатите от първото проучване, за да се види има ли определени рискове и тогава да се пристъпи към нови, Трайков отговори, че се знае, че рискове при проучването няма, а преди да се пристъпи към добив вече ще има оценка за въздействие върху околната среда, като междувременно трябва да се проучи всичко, което има потенциал за находища.

Дейностите по проучване за наличие на шистов газ не се различават от проучванията за конвенционален природен газ, отбеляза министърът.

На въпрос дали е нужна оценка за въздействието върху околната среда за проучванията каквато критика е имало от страна на опозицията, министър Трайков каза, че на опозицията й е било многократно обяснено.

"Аз пък искам да ги попитам тогава те искали ли са и защо са проспали проучванията, които "Директ петролиум" провежда в последните няколко години, включително и по време на техния мандат", коментира министърът.

По думите му предстои при "Директ петролиум" да се пристъпи към процедура по оценка за въздействие върху околната среда.

Последвайте канала на

БТА
1311 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Българо-ИНДИАНЕЦ

2011.12.13 | 13:54

7
Скъпи сънародници...извинете, СЪПЛЕМЕННИЦИ! Идва големият бял колонизатор! Канадско базираната компания ПАРК ПЛЕЙС ЕНЕРДЖИ, кято има апетити да добива шистов газ в район ВРАНИНО ДОБРИЧКО, обяви, че ДИВИЯТ ЗАПАД ДНЕС Е В ИЗТОЧНА ЕВРОПА. Но - нема да се плашите! Големият бял брат ще ни осигури хубави резервати! http://www.youtube.com/watch?v=GwXoDd1jH18
drop4o

2011.12.12 | 22:07

6
Трайков, ти си национален предател. Освен това ти отиде рейтинга.
ЯР

2011.12.12 | 22:07

5
Г-н Трайков, ти не само приличаш на шушомига. Защо се дупиш на Шеврон? Явно ти скоро ще живееш в Алпите, а не в България, "нали така Трайков."
Петрова

2011.12.12 | 12:46

4
Българи, гледайте "ГАЗЛАНД" и ще видите до какво води добива и проучванията за добив на шистов газ. Не вярвайте на продажните учени, колко безобидно е това. Те са на такава възраст, че и без това няма да доживеят времето, когато това безумие ще даде резултати и сега искат да обезечат последните годинки от старините си. Мислете за себе си и за децатаси. Добива и проучванията за шистов газ са престъпление срещу хората и цялата природа.
НаДУПчен

2011.12.12 | 12:37

3
Канадската компания LNG Energy е сключила сделка с TransAtlantic Petroleum, чрез която ще придобие 50% от бъдещия добив на шистов газ край Етрополе. Да се готвят и Плевен-Ловеч-Враца
лобист с очилца

2011.12.12 | 12:32

2
ШИСТОГАЗОВАТА индустрия е поредния балон. Пирамида. компаниите играят на борсата. Тука има - тука нема. Реалните находища драстично се разминават с „прогнозните” заявления. Днес „откриват” многомилиардно находище на шистов газ. Акциите скачат. Хората купуват. Утре прогнозата се опровергава - акциите падат. Итрябва да се обяви - „Очакваме находище от 25 млрд м3 шистов газ в БЪЛГАРИЯ” - както заявяват Шеврон. Айде да видим. На бас,че ще дойдат, ще ни ИЗФРАКАТ, ще се изпразнят, ше си направят кефа и ще ни оставят да лазим в мръсотията. В България НЯМА съществени находища на шистов газ. това е ясно отдавна и от спътникови радарни снимки. Самата технологя не може да бъде печеливша и газът да бъди „в пъти” по-евтин от купуваният от Русия. В щатите шистите са на дълбочина до 1800 м. Нагнетява се с 350 атм. налягане. Тук са на 4000 м и ще се нагнетява с 800 атмосфери!! Твърде вероятно е тръбопроводите да аварират при тези огромни стойности. И къде е изгодата? Фирмите нямат работа - в 16 щата на САЩ забраниха добива на шистов газ. Англия и Франция също! Те да не са случайно ПО-ТЪПИ от нас!?? И какво? Обаждат се на Уорлик - Кажи на наш’то момче - министър председателчето, че трябва да започнем да фрак-аме в Булгаристан! Дали ще им откаже, а? А след като се наиграят в Северна България, ще вземат концесии за Южна и Западно от София, където шистите са плитко - около 600-800 м. Така че, гответе се ВСИЧКИ!
НЕОГРАНИЧЕНА ОТГОВОРНОСТ?

2011.12.12 | 12:31

1
КАК СЕ НОСИ "НЕОГРАНИЧЕНА" ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА?!?? проф. Константин Щерев – виден хидрогеолог, присъствал на извънредната сесия в гр. Нови пазар : "Във въглищата на т.нар. газоносни шисти, винаги се съдържа повишено количество природен уран. Уранът се разпада на радии, след това на радомии. Радият е най-голямата опасност, ако тези разтвори проникнат нагоре по шистените пукнатини и достигнат до водоносния хоризонт. Там вече нещата стават много тежки от гледна точка на това, че радият има период на разпадане 1620 години и това е другата опасност, която е доказана в редица случаи извън България. Всичките неща трябва да се подложат на много сериозна и строга преценка преди да се даде разрешение за проучване, а камо ли пък за добив."

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини