Намаляването на цената на тока от ДКЕВР не е дългосрочно решение, смята Трайков

  • 04 март 2013 13:38

  • 1086
  • 2
Намаляването на цената на тока от ДКЕВР не е дългосрочно решение, смята Трайков
©

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко коментира в предаването "12+3" по БНР, че намаляването на цената на тока от ДКЕВР очевидно не е дългосрочно решение на проблема.

"Намалението е сравнително малко. Остават всички скъпи елементи в образуването на цената. Пипат се единствено парите, които са предназначени за инвестиции в мрежата средно и ниско напрежение, което означава, че в краткосрочен план някакви пари ще се върнат към потребителя, но средно- и дългосрочен план ще се влоши качеството на услугата", каза той.

Според него ТЕЦ-овете на Христо Ковачки не бива да са включени в енергийния микс. "Технологичните загуби могат да бъдат намалени още, до 7-8 %", каза Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко и добави: "но с цената на много инвестиции, като например за подмяна на мрежата и закопаване на въздушните линии под земята".

"Не чух обяснение, след като и министър Делян Добрев постави този въпрос, защо дори не се поставя въпросът за предоговаряне на цената с очевидно надценените сероочистки на трите частни ТЕЦ-а, които се свързват с г-н Ковачки", каза още бившият енергиен министър.

Трайков смята, че миньорите могат да запазят работата си и да произвеждат същите количества въглища, ако бъде увеличена квотата на "Марица-изток" 2, държавната централа, която произвежда най-евтиния ток от въглища.

"Неясно защо, вместо това, остават другите ТЕЦ-ове, които от същите въглища произвеждат много по-скъпа електроенергия, и никой не обяснява, нито ДКЕВР, нито министреството, допълни Трайков. Той обясни, че е възможно такса "пренос" да бъде намалена, но от нея се финансират разходите по АЕЦ "Белене" и Цанков камък и затова не се пипа. По принцип, приходите за НЕК не се пипат, защото компанията е в окаяно финансово състояние", подчерта още Трайков.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1086 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гост

2013.03.06 | 22:52

2
при тази ситуация, чии интереси защитава ДКВР, на българите, или на монополите. оказва се, че компонентите за намаление на цената са налице, но някой не иска да ги използва, ЗАЩО ЛИ?????????

2013.03.06 | 15:09

1
Щот' ше намалее лапачката! Той и тоя е от ТЯХ!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини