Евгения Харитонова: Не трябва да бъде допуснат фалит на централи

  • 03 март 2013 20:22

  • 1917
  • 4
Евгения Харитонова: Не трябва да бъде допуснат фалит на централи
© Булфото

Повечето страни ползват собствените си източници от електроенергия, за да удовлетворят нуждите си. Това каза на извънреден брифинг заради ситуацията с временното спиране на мощности, свитото потребление и износ на електроенергия от страната през последните дни Иван Йотов, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор.

По думи на Йотов затоплянето в Европа и дъждовната зима са довели до пълнене на язовирите, което пък води до това, че всички използват собствените си източници. Той обясни, че повечето страни около нас също изпълняват европейската директива по отношение на възобновяемите източници. През миналия месец за износ са били предвидени 1366 мегавата, а за март – 1460. Сега енергийна криза има, когато има излишък. През предходните години енергийна криза имаше, когато имаше недостиг, каза още той.

Търсенето на електроенергия е много по-слабо в региона, отколкото беше миналата година, каза още директорът на Централното диспечерско управление на ЕСО. Христозов обясни, че електроенергията се произвежда в момента, в който се потребява. „Щом потреблението е толкова ниско и няма износ, балансът трябва да бъде точен, защото иначе се нарушават основни качествени параметри на електроенергията. Товарът е нисък – затова са разтоварени и термичните централи”, каза той. „В 15.00 ч. товарът беше 3300 мегавата. Сега го виждате, че е 4800 мегавата. Очакваме да стигне 5200 мегавата във върховия час. Износът миналата година на 3 март, събота, е било 950 мегавата. Сега е 130 мегавата”, посочи Христозов. Причината за това, по думите на Митю Христозов, е конюнктурата на пазара.
"Във всички страни има по-малко търсене на електроенергия. Очевидно както в България, така и в другите страни има спад на общото потребление през тази година спрямо миналата година. Оттам възниква и липсата на дефицит в съседните страни и по-ниското търсене”, каза той. Те пак търсят енергия, но на други нива на цени, които за нас са неизгодни, допълни Христозов.

В никакъв случай не трябва да бъде допуснат фалит на централи, каза на пресконференцията заместник-министърът на икономиката енергетиката и туризма в оставка Евгения Харитонова. На въпрос дали може да бъде ограничено ползването на зелена енергия, без това да наложи санкции, Харитонова заяви, че в момента се прави опит за това.

„Комисията, енергийният регулатор въведе едни цени на достъп, които да могат съответно да ги ограничат. Доколкото разбрах производителите на зелена енергия имат много жалби, не само в съда, но и в Брюксел. Произнасянето на Брюксел ще го видим, ще видим какво ще каже и съдът”, каза Харитонова. Този проблем не възниква само за нас, каза още тя. „Чехите въведоха на слънчевите централи 26% акциз. В тази посока се движим ние, за да можем да направим един фонд за зелена енергия, който по някакъв начин, парите, които ще се събират в този фонд, да компенсират зелената добавка, която всички ние и индустрията плаща. Разбира се, такива фондове не стават за два дена”, каза заместник-министърът на енергетиката. Тя посочи, че министърът на икономиката в оставка Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: е свикал експертен съвет в понеделник - вторник тази седмица, за да се види как могат да се балансират нещата в енергийната система.

Тя посочи, че няма да коментира цените на електроенергията, защото има орган, който определя това. „Цените са – бул. „Дондуков” 8-10, Държавната агенция за енергийно и водно регулиране”, каза Харитонова.

Последвайте канала на

1917 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Радо

2013.06.04 | 18:50

4
"Те пак търсят енергия, но на други нива на цени, които за нас са неизгодни " - защото на на можете да си продавате скъпо нали

2013.06.04 | 18:50

3
Точно така! Българите трябва да плащат договорите на различните некадърни правителства, измизлените им добавки, заемите на зелените фото - олигофренчета, които се възползваха от закона на тройната, знаейки, че народа губи.

2013.06.04 | 18:50

2
TAKA LI DA IM PLASHTAME ZAGUBITE I SKAPIA TOK DAIM DISHAME PRAXTA IDASI PLASHTAME ZA TOK I ZDRAVE ZADA E DOBRE KOKOSTOV I DRUGI
4i4o

2013.06.04 | 18:50

1
И какво стана -нали ни трябваше нова атомна централа .ха де.Ще фалират нали4ните, а Белене.........

Добави коментар

Водещи новини