Делян Добрев: Решение на ДКЕВР за по-ниска цена на тока е най-добрият вариант

  • 27 февруари 2013 13:25

  • 1428
  • 2
Делян Добрев: Решение на ДКЕВР за по-ниска цена на тока е най-добрият вариант
©

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: е получил предложението на Прокуратурата – да се възползва от правомощията си по чл. 70 от Закона за енергетиката и да намали цената на тока, което днес обяви на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров. По-добрият вариант обаче е – намаление на цената от ДКЕВР, каза пред журналисти министър Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

„Вчера получих предложението на Прокуратурата – да се възползвам от правомощията по чл. 70 от Закона за енергетиката. Възложил съм още вчера на юристите в министерството да работят по този въпрос. В чл. 70 обаче допълнителните задължения, които аз мога да наложа, са по три хипотези: едната хипотеза е - режим на тока, другата хипотеза е - опазване на околната среда и третата хипотеза е – защита на обектите, представляващи критична инфраструктура в енергетиката. В тези три хипотези не е включено намаляване на цената на тока. Ако все пак може да бъде използвана една от тези хипотези, лошото е, че те не намаляват цената трайно, а тя се намалява и след това – извършените допълнителни разходи се признават като разходи в следващия регулаторен период. Това означава, че намалението, което би се получило сега, трябва да бъде компенсирано в същия размер на увеличение, в следващия регулаторен период”, обясни министър Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

„Ние работим и по този вариант, но по-добрият вариант е – преразглеждане на цената от страна на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) с цел – търсене на начин да се оптимизира цената. Решението на ДКЕВР я променя трайно, без да трябва да се възстановяват каквито и да било разходи на дружествата. Докато, дори и да намерим правно основание да издадем заповед на министъра, тя ще намали цената, но изгубените приходи и възникналите допълнителни разходи трябва да бъдат компенсирани в бъдеще”, каза Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Последвайте канала на

1428 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.03.01 | 02:53

1
"най добрият вариант идиот такъв е увеличение на доходите." Намаляването на цената на тока няма да реши проблема на мизерстващите хора, но ще доведе до други проблеми. РАЗБЕРЕТЕ, че народа иска работни места и адекватно заплащане за трудът им. Иска да се спрът далаверите. Стига сте измисляли неадекватни безумия.
Nick

2013.03.01 | 02:53

2
Съгласен!!!

Добави коментар

Водещи новини