АЕЦ "Козлодуй" сваля цената на тока с 3,5%

  • 25 февруари 2013 06:52

  • 1226
  • 0
АЕЦ "Козлодуй" сваля цената на тока с 3,5%
©

АЕЦ "Козлодуй" може да свали цената на тока най-много с 3,5 на сто,  съобщава в. "Стандарт".

Все още не е ясно откъде може да дойдат останалите 4,5%, за да се получи обещаното от премиера в оставка Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г поевтиняване на тока с 8 на сто.

АЕЦ "Козлодуй" произвежда годишно 16 млн. МВтч електроенергия, сочи сайтът на централата. 60% от това количество - 9,5 млн. МВтч, централата продава на регулирания пазар. Именно тези 9,5 млн. МВтч допринасят за сериозно намаляване на цената на микса от електроенергия, която потребяват всички битови и малки индустриални потребители с персонал под 50 души и годишен оборот до 19,5 млн. лв. Тези 9,5 млн. МВТч са около 38% от енергията за регулирания пазар.

Какво ще стане наистина, ако държавата се опита да задължи АЕЦ да продава всичкия произвеждан ток на регулирания пазар?
Първо, до края на регулаторния период - 30 юни 2013 г., това е абсолютно невъзможно. Причината е, че централата има вече сключени договори за продажба на свободния пазар, които няма как да промени. Според осведомени енергетици около 15% от производството на АЕЦ ще отива за изпълнение именно на тези договори. Какво е точното количество никой не успя да каже с вече прословутата теза "търговска тайна".

Второ, ако останалите 25% бъдат пренасочени от свободния пазар към електромерите на защитените потребители, това ще увеличи количеството на евтиния ток от "Козлодуй" в общия енергиен микс от 9,5 млн. МВтч на около 13 млн. МВтч. Така делът на "атомния ток" на регулирания пазар ще скочи от 38% на 52%.

Трето, това прехвърляне на евтин ток от АЕЦ "Козлодуй" към регулирания пазар на битовите абонати и малките индустриални потребители няма да повлияе толкова много на цените на тока. Вярно е, че АЕЦ "Козлодуй" продава енергията си на регулирания пазар на цена от 42,3 лв. за МВтч без ДДС. Вярно е обаче, че крайната цена на енергията за потребителите зависи от всички добавки - за "зелена енергия", високоефективно комбинирано производство, "невъзстановяеми разходи" плюс всички такси - за достъп до и пренос през електропреносната мрежа, за достъп до и пренос през разпределителните мрежи на средно и ниско напрежение. А с много от централите, от които се купува ток, има дългосрочни договори, които не може да се променят.

Следователно дори ако АЕЦ "Козлодуй" продаде 85% от евтиния си ток на регулирания пазар, неговата ниска цена реално ще повлияе само върху около 25% от цената на тока за крайните потребители. Точната сметка сочи, че това ще намали максимум с около 3,5% сегашните сметки за ток.

На 100 лв. сметка - до 3,5 лв. намаление. Какъв ще бъде резултатът обаче за самата АЕЦ? 40-те процента от тока, който АЕЦ продава на свободния пазар, носят около 52% от приходите на централата, а 60-те процента, продавани на регулирания пазар, дават около 48%. Следователно, ако АЕЦ бъде задължена да продава цялото количество произвеждана електроенергия на регулирани цени, приходите й ще паднат с около 180 млн. лева, а печалбата й - с над 70%.

Така че намаляването на сметките ни за ток с около 3,5% на практика ще лиши АЕЦ "Козлодуй" от средства за инвестиции за удължаване на сроковете на експлоатация на V и VI блок и за куп още необходими дейности. Образно казано, с едно такова решение българската държава би отрязала дънера на стабилността на цялата ни енергетика. Затова е добре управляващите да потърсят други варианти за намаляване на цените на тока, като спирането на старите централи "Марица-3" и "Брикел", както и чрез внимателно преразглеждане на всички разходи, които правят ЕРП-тата, смятат енергетици.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1226 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини