Кредитна "инжекция" от 78 млн. евро за българския бизнес

  • 14 юли 2011 12:46

  • 1096
  • 1
Кредитна "инжекция" от 78 млн. евро за българския бизнес
© Булфото

Гаранционният фонд е само един от инструментите по въпросната инициатива.

Така става възможно реалното отпускане на кредити при преференциални условия за малки и средни предприятия.

Финансовият ресурс е 78 милиона евро, който ще доведе до заеми от банките на стойност над 400 милиона евро. Схемите ще бъдат пуснати постепенно.

Още това тримесечие ще бъдат осигурени 800 милиона лева за малки и средни предприятия, съобщи икономическият министър Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко, който присъства на подписването в хотел „Шератон".

Той поясни, че много от предприятията получили грантово финансиране се оказва, че не могат да изпълнят проектите си поради липса на финансови ресурси.

32% от проектите на иновативни компании и над 30% от проектите за подобряване на технологиите и управлението на предприятията пропадат, а става въпрос за одобрени проекти, посочи Трайков и изтъкна, че това е мотивът да се разработи и пусне гаранционния фонд по JEREMIE.

Решаващ фактор за подобряване на конкурентоспособността е достъпът до финансиране, затова 5 банки - СИБанк, ПроКредит банк, Райфайзен банк, Уникредит Булбанк, ОББ, са ангажирани с оползотворяването на ресурса в гаранционни фонд.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1096 1

Коментари 1

Добави коментар
Разумен

2011.07.15 | 11:35

1
Ако се спазват нормативно определените срокове с които трябва да възстановяват направените разходи от получателите на грантове по спечелени проекти и облекчат процедурите по верификацията им, ще спестят много проблеми на бизнеса и няма да се притесняват да кандидатстват и усвояват средства по програмите.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини