Шефът на АЕЦ "Козлодуй" подозира далавера с ядрено гориво

  • 04 януари 2013 20:36

  • 1581
  • 0
Шефът на АЕЦ "Козлодуй" подозира далавера с ядрено гориво
©

Пълна финансова проверка на договорите за доставка, продажба и транспорт на свежо и отработено ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй" ще поиска изпълнителния директор на централата Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна,, съобщи днес пред "Труд".

Въпросните договори ще бъдат предадени за проверка както на инспектората в икономическото министерство, така и в Агенцията за държавна финансова инспекция. Прокуратурата вече е уведомена по част от сделките.

"Имам съмнения, че свежо гориво, което е останало неизползвано в малките блокове, е продавано на безценица. Една касетка е купувана срещу половин милион евро, а е продавана за 30 000", обясни Николов. В интервю за БНР по-рано шефът на централата се оплака, че върху него е оказван натиск, защото искал да смени фирмата за транспортиране на отработено гориво от България към Русия.

"Мога да ви кажа, че всъщност битката още продължава, но наблюдавам много интересни връзки между нападките срещу мен от конкретни политици, вестници и т.н., и конкретни мои действия, когато трябва да одобря увеличени разходи по някои от процедурите", обясни Николов и допълни, че вече е намерил фирма, която да превозва отработеното гориво по-евтино, но ще обяви конкурс. Юристите на централата мислят как да развалят договора за транспорт, който е за още 5 извозвания за три години.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1581 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини