МИЕТ ще регулира отношенията български производители - търговски вериги

  • 09 юли 2011 14:07

  • 1404
  • 2
МИЕТ ще регулира отношенията български производители - търговски вериги
© булфото

Това каза началникът на отдел „Бизнес среда” към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма Валентина Танева по повод предложенията работна група към Министерството да разрешат проблемите на българските производители с големите търговски вериги, предаде радио К2

"Работната група е сформирана със заповед на министър Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко през март месец. Имахме четиримесечен срок, който приключи вчера, а в понеделник имаме заключително заседание на работната група, за да обсъдим двата варианта, които подготвихме. Тогава ще заседаваме съвместно с представителите на всички големи търговски вериги, представени в България, които ще бъдат гости, и ще могат да се изкажат. Проблемите са идентифицирани дори в Комисията по зашита на конкуренцията, но сегашната редакция на Закона за защита на конкуренцията не е предвидила такова перфектно разделение на значителна пазарна сила и злоупотреба с нея", заяви тя.


Танева коментира и създаването на методика, в която ще бъдат строго разписани констатациите като например забрана за връщане на вече закупени стоки обратно на производителя, когато изтича срокът на годност; забрана да продават под собствени марки; забрана за натиск по време на преговор; забрана за едностранна промяна на договорените вече условия; забрана за включване към производителя на всякакви санкции, които са наложени от държавни или общински органи на голяма верига. Друга забрана е тази да се разпределят с доставчиците отстъпките, които те са предприели едностранно с трето лице. Важен според нея е новият срок за разплащане към доставчиците, 30 дни, и спазването му, а не като този досега от 60-80 дни. Тя подчерта и абсурдността на такса "рожден ден", когато веригата има рожден ден на някой от обектите си, се надвзимат 2000 лв. от доставчиците, за да "уважат" рождения ден. Порочна е и практиката промоционални продукти за суми от порядъка на 10 000 лв. да остават във веригата, ако се развалят отношенията с доставчика.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1404 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
пи

2011.07.10 | 23:10

2
Мах ти и комунизма!
roshav

2011.07.10 | 23:09

1
Сложете едно "Н" по средата на абривиатурата и ще разберете от какво има нужда българския потребител

Добави коментар

Водещи новини