Сурвакат пловдивчани с по-високи данъци

  • 03 януари 2013 07:16

  • 750
  • 0
Сурвакат пловдивчани с по-високи данъци
©

С 33% ще се увеличи данъкът за най-масовият клас автомобили в Пловдив. Първоначално бе предвидено увеличението да бъде 40% за автомобилите до 72 KW , но на последната сесия за миналата година бе решено да има намаление.

С 50% скачат и таксите за външна реклама. Това ще стане след приемане на допълнения и изменения на Наредбата за реда за издаване на разрешения и поставяне на рекламно-информационни елементи върху недвижими имоти.

Новото увеличение ще засегне малките съоръжения до 6 квадрата, които са разположени основно по Главната пешеходна зона.

От тази година пловдивчани ще плащат и повече за такса смет. За граждани ставката скача с 0.3 промила. Сегашната ставка от 1.2 промила скача на 1.5, заради по-високите отчисления към Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), които общините ще плащат за управление на отпадъците, обясни кметът на Пловдив Иван Тотев. За сметка на това за бизнеса промилите падат от 5.5 на 5.3. От тази година и училищата ще плащат по-малко за смет. Налогът вече ще се отчита на база брой на учениците, а не както беше досега - на база квадратурата на училището. С тази промяна средствата, които учебните заведения отделят за ТБО, се очаква да намалеят почти наполовина.

С 10% се вдига и данък сгради. Налогът върху недвижимите имоти в града ще бъде увеличен от 1,5 промила от данъчната оценка на жилището на 1,8.

До три хиляди лева глоба ще плащат вече хората, които си позволяват да употребяват алкохол в паркове, градини и други обществени места. Новите текстове в Наредбата за осигуряване на обществения ред предвиждат до 800 лева глоба за вдигане на шум и до 5 хиляди - за сватби на открито, както и употреба на пиратки и оръжия. За хвърляне на запалена цигара в контейнер санкцията отново е 5 хиляди лева.

Последвайте канала на

750 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини