Лиляна Павлова на форум в Белград: Задълбочаването на отношенията ЕС - Западни Балкани е от взаимен интерес

  • 04 октомври 2018 19:00

  • 1962
  • 2
Лиляна Павлова на форум в Белград: Задълбочаването на отношенията ЕС - Западни Балкани е от взаимен интерес
© EU2018BG

„Темата за Западните Балкани продължава да е водеща в дневния ред на Европа и то не само на институционално и политическо ниво, но и на икономическо, защото от нас и общите ни усилия зависи каква Европа ще имаме утре. Западните Балкани са регион с голям потенциал, регионалните икономики се развиват бързо и задълбочаването на отношенията с ЕС е от взаимен интерес“.

Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена по време на участието си на Седмата среща на високо ниво „Европейски съюз – Югоизточна Европа“, която се провежда в Белград на 4 и 5 октомври 2018 г., съобщиха от пресцентъра на министерството. Форумът, който се провежда под мотото: „Устойчиво възстановяване на Балканите? Водещата роля на Сърбия“, е посветен изцяло на Западните Балкани и политиката на разширяване на ЕС. Сред участниците в дискусиите са премиерът на Сърбия Ана Бърнабич и ръководителят на делегацията на Европейската комисия в страната Сем Фабризи, министърът, отговорен за европейската интеграция Ядранка Йоксимович, настоящи и бивши министри от кабинета и представители на правителствата на страните от ЕС, посланиците на Великобритания и САЩ, настоящи и бивши дипломати, експерти в сферата на икономиката, инфраструктурата, иновациите, банковото дело и др.

„Поддържането на стабилна и силна Европа преминава извън отделните политически стратегии и самостоятелните действия на европейските институции. Процесът на разширяване на ЕС е стратегическа инвестиция в мир, демократичност, просперитет, сигурност и стабилност за целия Балкански регион и цяла Европа“, каза още по време на участието си в панела, посветен на разширяването на Съюза министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена. Тя подчерта, че страните от региона трябва да се възползват от благоприятния момент и страните от ЕС и от Западните Балкани да покажат взаимно доверие.

Министърът за Българското председателство посочи още, че подкрепата за членство в ЕС в целия регион е нараснала с почти 10 % повече в сравнение с 2016 година и вече почти 50% от населението и по-голямата част от бизнеса (53%) считат, че присъединяването към ЕС ще донесе само положителни резултати за техните компании.

„България ще продължи да работи за изпълнение на Софийския дневен ред, който беше приет от лидерите в София на 17 май тази година и заложените в него инфраструктурни проекти, които осигуряват свързаност с региона“, декларира министърът за Българското председателство и посочи, че вече се работи по разширяването на транс-евроейската транспортна мрежа към Западните Балкани.

„Считам, че всички международни финансови институции и донори трябва да бъдат включени по систематичен и прагматичен начин в изграждането на транспортни, енергийни, комуникационни и друг вид връзки в региона“, каза още министърът и посочи, че страната ни продължава да работи с всяка страна от Западните Балкани, както на двустранна основа, така и на ниво ЕС, за постигане на напредък и още по-видими резултати.

Министър Павлова припомни някой от постиженията на България и резултатите от положените усилия: Въз основа на решенията на Европейския съвет от юни 2018 г. в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС се очаква през 2019 г. освен с Македония, да започнат преговорите за членство и с Албания. Преговорите със Сърбия и Черна гора са в ход и се наблюдава значителен напредък. От друга страна, в момента страните от Югоизточна Европа имат възможност за смели политически инициативи за насърчаване на иновациите и конкурентоспособността, както и повишаване на нивата на умения и образование, което трябва да допълни потенциала им за растеж и да подобри привлекателността им за инвестиции.

Филип Епитропов
1962 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
на върбе

2018.10.08 | 09:01

2
а таварищ Вучич извинили се за злобните шегички за България няма ли кой да му натрие носа на това сръбче курвенско

2018.10.04 | 19:29

1
стига си ни харчила парите , свинкьо гнусна партизанска!!!!!

Добави коментар

Водещи новини