Министрите на правосъдието на страните от Западни Балкани отчетоха напредъка на съдебните си реформи

  • 04 октомври 2018 17:18

  • 955
  • 1
Министрите на правосъдието на страните от Западни Балкани отчетоха напредъка на съдебните си реформи
© Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 участва в среща на министрите ЕС-Западни Балкани „Правосъдие и вътрешни работи“, която се провежда днес в Тирана, Албания в рамките на Австрийското председателство на Съвета на ЕС.

На форума присъства и Вера Йоурова, европейски комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете. Министрите на правосъдието от Западни Балкани запознаха колегите си с напредъка на реформите в съдебните системи на страните си. По време на двете сесии в област „Правосъдие“ бе обсъдено определянето на показатели за измерване на напредъка на реформите в областта, както и насърчаване на върховенството на закона и ефективните съдебни системи, носещи преки ползи за гражданите. Министрите постигнаха съгласие, че подобряването на достъпа до правосъдие, осигуряването на адекватни ресурси за съдебната система, както и наличието на инструменти за оценка и възможности за обучение на съдии са от съществено значение.

Комисарят по въпросите на правосъдието г-жа Йоурова, потвърди отново желанието си да подкрепи процесите в областта на съдебната реформа в региона чрез политическа подкрепа, експертни съвети и финансова помощ от инструмента за предприсъединяване, съобщиха от пресцентъра на министерството на правосъдието. В съответствие с приоритетния дневен ред на декларацията от София, министрите потвърдиха, че за да се подобри качеството и да се увеличи въздействието на реформите, трябва да се даде приоритет на работата за по-добро измерване на резултатите от реформите на правосъдието.

В заключение министрите на правосъдието признаха, че са необходими допълнителни усилия, за да се установят напълно функционални и всеобхватни системи за управление на делата, които биха могли да подобрят ефикасността и прозрачността на съдебните системи, а също така да предоставят данни за функционирането на тези системи. Те се споразумяха да предоставят на Комисията до края на годината преглед на текущото прилагане на деловодните системи заедно с план за действие за пълното им разгръщане.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
955 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
890

2018.10.04 | 17:42

1
Травеститът Цачева освен,че е безполезна,но взе да става и вредна.Лъже безсрамно като всички гербаджии начело с Тиквата.

Добави коментар

Водещи новини