Лиляна Павлова: България продължава да работи за видими резултати на ЕС в Западните Балкани

  • 02 октомври 2018 15:16

  • 2737
  • 2
Лиляна Павлова: България продължава да работи за видими резултати на ЕС в Западните Балкани
© EU2018BG

„България продължава да полага усилия за видими резултати от увеличената ангажираност на Европейския съюз със Западните Балкани, както и на Западните Балкани с европейската им перспектива“, заяви министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена днес в Женева по време на Срещата на лидерите за стратегически диалог за Западните Балкани.

Срещата се организира от Световния икономически форум и е втора поред като първата се проведе на 17 май т.г. в София и бе част от съпътстващите събития на Срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от пресцентъра на министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС. Инициативата на Световния икономически форум е във връзка със заложения от Българското председателство приоритет за европейска перспектива за страните от Западните Балкани, в резултат на което темата е широко застъпена в дневния ред на ЕС, както и все по-големият интерес, който представляват страните от региона за инвеститорите и международните финансови институции.

По време на срещата в Женева министърът за Българското председателство Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, президентът на Световния икономически форум, министър-председателите на Хърватия, Албания, Сърбия, президентите на Словения и Косово, заместник-министър председателят на Черна гора, министрите на външните работи на Словакия и Турция, федералният министър на отбраната на Германия и представител на министерство на външните работи на Швейцария обсъдиха ключови предизвикателства и възможности за стабилизирането и усилването на растежа, конкурентоспособността и дигиталната подготвеност на региона.

По време на дискусията достигнахме до общото разбиране, че заедно трябва да продължим започнатия конструктивен диалог и сътрудничество със и между страните от региона на Западните Балкани специално по отношение на растеж, развитие на умения и таланти, търговия, напредък в сферата на цифровизацията, насърчаване на публично-частното партньорство и младото поколение граждани“, заяви министър Павлова. Тя добави, че лидерите и останалите  участници в срещата са се обединили да работят за:

- Създаване на Център за 4-тата индустриална революция като част от мрежата подобни центрове към СИФ (за подпомагане на правителствата, бизнеса и гражданите във връзка с новите технологии);

- Провеждане на среща на високо ниво на лидерите от Югоизточна Европа през пролетта на 2019 г. с участието на заинтересовани лидери от региона и Европа;

- Подписване на споразумение за сътрудничеството с Глобалния центъра по киберсигурност към Световния икономически форум;

- Създаване на Съвет за конкурентоспособност на Западните Балкани, който да подобри фундаменталните двигатели на региона за продуктивност, включително по-добра инфраструктура, добре функциониращи пазари, ефективни институции и иновативна екосистема за насърчаване на иновации, предприемачество и стартиращи компании;

- Създаване на нови хъбове за глобални лидери в региона, за да се създаде платформа за взаимодействие за следващо поколение лидери.

Темата за Балканите ще бъде сред водещите и по време на следващата годишна среща в Давос през януари 2019 г.

„Важно е, че Срещата на върха в София и нашите усилия за стабилизиране на Балканите не останаха еднократно усилие, а бяха припознати както на ниво ЕС, така и от редица други международни партньори като Световния икономически форум и международните финансови институции“, добави министър Павлова. По време на срещата тя посочи още, че България ще продължава да подкрепя партньорите си и съседите от Западните Балкани, включително чрез изпълнение на договореното в рамките на Срещата на върха в София и приетия тогава Софийски дневен ред с конкретни инфраструктурни проекти за развитието на целия ни регион.

Филип Епитропов
2737 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Свинята Пиги

2018.10.02 | 17:53

2
Сестро Лили хайде да ходим на нерез
данъкоплатец

2018.10.02 | 15:25

1
Резултатите са наистина са видими, по...килограмите ви.

Добави коментар

Водещи новини