Пчеларите в Добричко се радват на добър добив

  • 09 ноември 2012 13:17

  • 1861
  • 0
Пчеларите в Добричко се радват на добър добив
©

Пчеларите в Добричкия регион добиха въпреки сушата през лятото по 25-30 килограма мед от пчелно семейство - двойно повече от средния добив в страната. Това съобщи преди началото на активната изкупна кампания председателят на областната структура на националната браншова организация "Български пчеларски съюз" Стойчо Стойчев.

По думите му повече от 2000 пчелари в региона отглеждат около 57 000 пчелни семейства. Добричкият регион е сред най-големите производители в страната на мед, осигурявайки около 35 на сто от продукцията.

Сушата през лятото скъси периода на цъфтеж на медоносните култури, но средният добив от мед е почти колкото през миналата година, добави председателят на браншовата организация. Стойчев посочи, че с финансовата подкрепа на програмата "De Minimis" пчеларите са успели да възстановят пчелните семейства след тежката зима, в която бе отбелязана 30 на сто смъртност.

Пчелари от цялата страна ще предложат продукти от най-новата реколта на Фестивал на меда в Добрич от 12 до 18 ноември, съобщи заместник-председателят на националното сдружение "Съюз на българските пчелари" Янко Янков. Третото издание на форума е под патронажа на областния управител на Добрич Желязко Желязков.

На изложението ще се предлагат и апитерапевтични и козметични продукти, сладкарски изделия от мед с тахан, шоколад и ядки, посочиха от националното сдружение.

Последвайте канала на

БТА
1861 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини