Реколтата от царевица в ЕС се очаква да достигне едно от най-ниските нива от десет години

  • 12 септември 2024 15:13

  • 139
  • 0
Реколтата от царевица в ЕС се очаква да достигне едно от най-ниските нива от десет години
© Novini.bg/ Canva

Производството на царевица в Европейския съюз през сезон 2024-25 г. ще бъде третото най-ниско от десетилетие поради влошените добиви в Източна Европа, според анализаторската компания Strategie Grains, цитиран от агенция Блумбърг.

В Европа ще бъдат произведени около 58 милиона тона царевица, посочват от компанията. С прибирането на реколтата "перспективите за добива рязко се влошиха в Централна Европа и отново в Румъния и България", се казва в нейния доклад.

Големите горещини засегнаха царевичните култури в Източна Европа в критичен момент през лятото. Оттогава синоптиците намалиха очакванията за продукция, като прогнозите на Strategie са едни от най-ниските.

Румъния остава най-големият износител на мека пшеница в ЕС, България е трета

В същото време фирмата прогнозира и увеличение на вноса на зърно, предаде БНР. 

"Европа ще трябва едновременно да се бори с много ограничено предлагане от страна на Украйна и следователно ще бъде по-силно зависима от бразилската и канадската царевица", според докладът на Strategie.

Наблюдава за спад в общото зърнопроизводство в Европа, след като всички зърнени култури бяха изправени пред предизвикателства, свързани с времето през този сезон. За т.нар. "мека пшеница" е потвърдена значително по-слаба реколта за ЕС, "заедно с резки спадове на годишна база в Русия и, в по-малък мащаб, в Украйна", отбелязва още Strategie Grains.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
139 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини