БАБХ приема сигнали за нарушения на мерките срещу навлизането на чума по дребните преживни животни в България

  • 08 август 2024 15:51

  • 327
  • 0
БАБХ приема сигнали за нарушения на мерките срещу навлизането на чума по дребните преживни животни в България
© pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) приема сигнали на денонощен телефон 0 700 122 99 за нарушение на мерките срещу навлизането на чума по дребните преживни животни в България, съобщават от контролния орган.

На телефона се приемат жалби и сигнали за нерегламентиран внос, придвижвания и продажби на живи животни. В спешен порядък същите ще бъдат проверявани от компетентните власти, с налагане на санкции при установени нарушения, съобщава в писмо до браншовите животновъдни организации и Българския ветеринарен съюз изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински.

Компетентните органи следят за изпълнението на мерките и предприемат всички необходими действия, които целят да предпазят животните от заболяването, но е от изключително значение и всеки стопанин да бъде отговорен.

Гърция: Все повече заразени с чума животни, умъртвени са вече над 18 000

Д-р Патарински припомня всички мерки, които Агенцията е взела с цел недопускане заболяването чума по дребните преживни животни в България. Той призовава животновъдите за пълно съдействие и ангажираност за спазване на въведените мерки с цел недопускане на заболяването. 

"С оглед на усложнената епидемиологична обстановка в Гърция и Румъния съветвам стопаните да не закупуват животни от други страни”, се посочва още в писмото.

Към момента броят на засегнатите овце и кози в съседните страни е над 240 000. Заболяването е изключително опасно за дребните преживни животни и застрашава поголовието им, като може да доведе и до големи икономически загуби.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини