Министър Тахов: България настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде премахнат или увеличен до 560 000 евро

  • 24 юни 2024 21:21

  • 1235
  • 8
Министър Тахов: България настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде премахнат или увеличен до 560 000 евро
© МЗХ

"Настояваме Европейската комисия да премахне или увеличи индивидуалния лимит до 560 000 евро на предприятие в първичното селскостопанство производство по Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи", заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги ТаховГеорги ТаховГеорги Тахов е роден през 1971 година. Завършил е езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик. на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се проведе в Люксембург, това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14139

Той посочи, че искането е съвместно на България и Румъния, подкрепено и от Полша. Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени значителен брой селскостопански животни, площи с трайни и зеленчукови култури, както и оранжерийно производство. По този начин те нямат възможност да получат средства за покриване на увеличението на разходите за производство на земеделска продукция. В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Украйна е загубила над 9 гигавата енергийни мощности в резултат на руските атаки

Отново по предложение на страната ни се обсъди искането за удължаване с 12 месеца срокът за разплащане по проектите от ПРСР 2014-2020 г. ,,Земеделските производители не могат да изпълнят в срок проектите си заради затруднения във веригите на доставка”, посочи Георги ТаховГеорги ТаховГеорги Тахов е роден през 1971 година. Завършил е езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик. и допълни, че през последните години секторът в Европа е сполетян от редица неблагоприятни събития, които са довели до голяма несигурност. Предложението е подкрепено от Чехия, Словакия, Румъния, Гърция, Литва и още девет държави.

Делегацията на Хърватия информира Съвета за значителни щети върху земеделските площи поради неблагоприятните метеорологични условия. От своя страна министър Тахов допълни, че ситуацията в България  е аналогична, като ежегодно се отчитат огромни по размер щети. "Трябва да се разгледат всички възможности и инструменти за смекчаване на вредните последици от подобни събития върху селскостопанския сектор", каза още той. По думите му, трябва да се преразгледат условията за предоставяне на подкрепа от Фонда за солидарност на ЕС.

По време на Съвета бе обсъдена и темата за устойчив риболов в ЕС. В изказването си министър Тахов приветства усилията на ЕК за постигане на целите в рибарството в Черно море. Той посочи, че страната ни отчита липсата на адекватна оценка на продължаващото негативно въздействие, което войната в Украйна оказва върху рибарството на България и Румъния в Черно море.

„Конфликтът генерира непрекъснат риск за безопасността на корабоплаването в този воден басейн, както и до стеснени риболовни полета, което съчетано с дребно мащабния характер на българския риболовен флот засилва негативните въздействия и ограничава възможностите му за по-добро икономическо представяне“, уточни още д-р Георги ТаховГеорги ТаховГеорги Тахов е роден през 1971 година. Завършил е езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик..

Той заяви още, че България ще настоява риболовните възможности за 2025 г. в Черно море да отразяват решенията, които ще бъдат приети от Генералната комисия по рибарство за Средиземно море.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1235 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2024.06.24 | 23:41

1
ДПС - ГЕРБ НИКОГА ПО-ВЕЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ! ТЕЗИ НЕ-БЪЛГАРИ ТЕНГРИСТИ УНИЩОЖИХА БЪЛГАРИЯ за последните 35г.
невски

2024.06.25 | 07:53

8
Ненормален!!!!
БЪЛГАРИН

2024.06.25 | 07:52

7
Стига сте раздавали народни пари аман от близачи!!!!!
Георги

2024.06.25 | 04:50

6
ТОЯ МИНИСТЪР Е КАТО КИРО ВЪТЕВ -САЛАМА !!?ХАХОВ Е ОТ ВСЯКЪДЕ-НЕ РАБОТИ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ЖИВОТНОВЪДСТВОТО В БЪЛГАРИЯ !!ОСТАВКА !

2024.06.25 | 01:08

5
Голямо дупене на тоя запад ,те за хора не ви зачитат вие лижете задници ....

2024.06.25 | 01:06

4
А на нас кой ще помогне таховски ?!?! Ако си паралия давай ама дайте да дадем не става ....мааа ви измекяри от къде се пръкнахте ....
999

2024.06.25 | 00:13

3
Министър Тахов да помага от своята сметка на Украйна.

2024.06.24 | 23:49

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини