Министър Тахов: Необходимо е да се въведе нов финансов инструмент за защита на фермерите при кризи

  • 27 май 2024 15:49

  • 396
  • 1
Министър Тахов: Необходимо е да се въведе нов финансов инструмент за защита на фермерите при кризи
© Getty Images

Необходимо е да се въведе нов финансов инструмент за защита на фермерите при кризи като част от Стратегическите планове. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги ТаховГеорги ТаховГеорги Тахов е роден през 1971 година. Завършил е езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик. на заседание на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от земеделското ведомство.

Министър Тахов посочи, че рамката за управление на кризи трябва да включва както инструменти, допринасящи за повишаване на стабилността и конкурентостта на аграрния сектор, така и бързо приложими извънредни мерки за намеса при възникване на неблагоприятни пазарни процеси. Той съобщи, че България подкрепя предложението на Хърватия и Словения за създаване на интервенция в Стратегическите планове по Общата селскостопанска политика, която осигурява възможността за механизъм за „ад хок“ финансова подкрепа в случай на криза. Това предложение би следвало да се реализира при следващо изменение на Регламента за Стратегическите планове, каза той.

Общата селскостопанска политика и в частност селскостопанският резерв се нуждаят от адекватен бюджет, който осигурява сигурност, защита и справедливо подпомагане на фермерите в условията на кризисни ситуации. От съществено значение е да се работи и за изравняване в нивата на директните плащания, изтъкна министърът на земеделието и храните.

,,През последните години няколко кризи силно засегнаха производството на селскостопанска продукция и фермерите изпитват все повече затруднения”, коментира министър Тахов и посочи, че едно от тях е изпълнението на проектите в срок. България предлага ЕК да удължи с 12 месеца срока за разплащане по проектите от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

Министър Тахов ще участва в Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел

По време на Съвета бе обсъдена и ситуацията на селскостопанските пазари вследствие на войната в Украйна. Министър Тахов обърна внимание, че от началото на 2024 г. в България се отчита интензивен внос на пресни кокоши яйца за консумация от Украйна. Настояваме за предприемане на защитни мерки след влизането в сила на новия Регламент за автономните търговски мерки (АТМ), тъй като това създава сериозно безпокойство сред представителите на сектора в страната.

Министър Георги ТаховГеорги ТаховГеорги Тахов е роден през 1971 година. Завършил е езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик. каза още, че едно от основните предизвикателства пред селско стопанство е широкото навлизане на по-екологосъобразни практики, без това да засегне продоволствената сигурност. „Повишаването на приноса на сектора към зеления преход не може да се постигне само с въвеждане на нови изисквания и ограничения. На фермерите следва да бъдат предоставени съответни икономически стимули за поемане на екологични ангажименти, като по този начин ще се намали рискът от изоставяне на земеделски дейности и обезлюдяване на селските райони“, заяви министър Тахов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
396 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 16:09

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини