БАБХ констатира огнище на птичи грип в хасковското село Константиново

  • 10 май 2024 18:59

  • 434
  • 2
БАБХ констатира огнище на птичи грип в хасковското село Константиново
© Gettyimages (архив)

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Инфлуенца А (грип) в птицевъден обект за отглеждане на патици мюлари в с. Константиново, общ. Симеоновград, обл. Хасково. В обекта се отглеждат около 6300 бр. патици, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат следните населени места в област Хасково: общ. Симеоновград- с. Константиново; общ. Харманли– с. Поляново. В 10-километровата наблюдавана зона влизат: общ. Димитровград- с. Златополе и с. Райново; общ. Хасково - с. Александрово, с. Нова Надежда, с. Стойково, с. Родопи, с. Брягово; общ. Симеоновград- гр. Симеоновград; общ. Харманли- с. Преславец.

С цел ограничаване на болестта и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни патици в обекта. 

Камион изсипа умъртвени пилета от ферма с птичи грип в Хасково

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че патешко месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
434 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 06:24

2
❤️ Г­о­­р­е­­щ­­и­ ­­м­­о­м­и­ч­­­е­­­т­а­­­ ­­в­и­­ ­о­ч­­а­к­­­в­а­­т ­­­-­­­ X­­1­­­8­­.­­­F­­U­N

2024.05.10 | 19:23

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини